ECB 2016'da ne yapacak?

Avrupalı ekonomistler ECB'nin 2016'da nasıl bir yol haritası izleyeceğini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Euro Bölgesi ekonomistleri ECB'nin 2016 yılı için varlık alım programında büyümeye gideceğine kuşkuyla yaklaşıyor. 

ECB Başkanı Mario Draghi'nin ekstra parasal gevşeme (QE) kararı halen masada sözlerine karşılık ekonomistlerin büyük çoğunluğu bankanın 1,46 trilyon euroluk varlık alım programını büyüteceğini düşünmüyor. 

Financial Times'ın geleneksel anketine katılan  33 ekonomistin yarısından fazlası ECB'nin 2016 yılında varlık alım programında hiçbir değişiklik yapmayacağını düşünüyor. Geri kalan ekonomistler ise ECB'nin parasal gevşemeyi genişleteceğini ve faizleri de düşüreceğini belirtti. 

'Euro Bölgesi yüzde 1,7 büyüyecek'

Ankete katılan ekonomistler Euro Bölgesi ekonomisinin yeni yılda yüzde 1,7 büyüyeceğini ve enflasyonun yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Euro Bölgesi 2015'te Draghi ve kurmaylarının ekonomiyi canlandırmak için uyguladıkları parasal gevşeme hamlesiyle yüzde 1,5 büyüme kaydetti. ECB yetkilileri 3 Aralık'taki yılın son toplantısında mevduat faizlerini eksi 0,3'e indirmiş, parasal genişleme programını da 1,46 trilyon euro olarak belirlemişti. Draghi'nin bu hamlesi ABD Merkez Bankası Fed'in tarihi kararla 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımı kararından hemen önce gelmişti.  

Süper Mario piyasaları üzmüştü

Piyasalarda Süper Mario olarak bilinen Draghi'nin parasal gevşeme paketi büyüklüğü konusunda piyasaları yanlış yönlendirdiğini ileri süren yatırımcılar bu karardan memnun kalmamıştı. 3 Aralık toplantısının ardından kameraların önüne çıkan Draghi ise, ECB'nin Euro Bölgesi  enflasyon hedefine ulaşması için yapacaklarında herhangi bir ' sınırın' olmadığını açıklamıştı.