ECB krizdeki Avrupa’ya yardım için hazır

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi: ECB harekete geçmek için hazır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan Avrupa ekonomisini desteklemek için harekete geçmeye hazır olduklarını belirterek, üye ülkelere büyümeyi artırıcı ekonomik reformları gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Draghi, Fransa parlamentosunda yaptığı konuşmada, "hükümetlerin ülkelerinin potansiyel büyümelerini artırmak ve ekonomilerini daha rekabetçi hale getirmek için ellerinden geleni yapmaları gerektiği" ifadesini kullandı.

Draghi ayrıca Avrupa Birliği üyesi ülke hükümetlerine, genç işsizlik oranının arttığı istihdam piyasasında gerekli reformları gerçekleştirmeleri için çağrıda bulundu.

Daha önceki konuşmalarında da sıkça belirttiği üzere Draghi, bu yıl ilk çeyreğinde yüzde 0,2 oranında daralan Avro Bölgesi’ne destek olmak için ECB’nin gerektiğinde harekete geçmek için hazır olduğunu ifade etti.

ECB politika faizini mayıs ayında yüzde 0,5 ile rekor düşük seviyeye indirerek, bankalara sınırsız ucuz kredi ve borçlu ülkeler tarafından ihraç edilen tahvil satın almak için bir plan sunmuştu.

Analistler ECB'nin bu yıl yeniden faiz indirimi yapabileceği görüşünde birleşiyor.

Draghi, düşük faiz oranının “ihtiyaç duyulduğu sürece” sürdürülebileceğini belirterek, herhangi bir şekilde acil önlemlerden yakın zamanda çıkışın görünmediğini söyledi.

Tek başına Merkez Bankası'nın Avrupa'nın yavaş büyüme ve yüksek kamu borcu problemlerini çözme noktasında yeterli olmayacağı konusunda uyarıda bulunan Draghi, "ECB, piyasaları istikrara kavuşturmak ve ekonomiyi desteklemek için elinden geleni yaptı" dedi, 

Mario Draghi, artık hükümetlerin ve parlamentoların, büyüme potansiyelini yükseltmek, rekabeti güçlendirmek ve daha güçlü, daha istikrarlı Avrupa para birliği oluşturmak için ellerinden geleni yapması gerektiğini ifade etti.

(AP)