ECB: Piyasalar bizi yanlış anladı

Avrupa Merkez Bankası'nın dün Mario Draghi tarafından açıklanan ekonomik hamlelerini değerlendiren ECB'nin iki numarası Constancio, "Piyasalar bizi yanlış anladı. Ancak bu kesinlikle bizim niyetimiz değildi. " dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

Avrupa Merkez Bankası'nın iki numarasından piyasada yaşanan hareketle ilgili açıklama geldi. ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, piyasanın dünkü toplantı hakkında beklentileri yüksek tuttuğunu belirterek, yanlış anladığını söyledi.

ECB yönetim konseyinde büyük çoğunluğun onayıyla bankanın yeni parasal genişleme kararının alındığının altını çizen Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Constancio, " Ekim ayındaki toplantımızdan sonra elimizdeki imkanları yeniden ayarlayacağımızı açıklamıştık. Ancak asla yeni bir QE2  ya da buna benzer bir önlemden bahsetmedik. Açıkladığımız şey bu değildi. " dedi.  

"Niyetimiz kesinlikle bu değildi" 

Almanya'nın Frankfurt kentinde CNBC televizyonuna konuşan ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, "Piyasaların beklentilerini oluştururken kararları yanlış algıladığını görmek  zorundayız. Olandan daha büyük beklenti içindeydiler. Ve bu nedenle büyük tepki gösterdiler. Ancak bu kesinlikle bizim niyetimiz değildi. " şeklinde konuştu.

'Tedbirler enflasyonu yukarı itecek'

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Jan Smets ise  ECB'nin dün aldığı ekstra tedbirlerin enflasyonu yukarı iteceğine güçlü güvenini ifade etti ve piyasalardaki hayal kırıklığı yaşayan piyasaları ECB'nin adıkları ile elde edilen sonuçlar arasındaki ilişkiye bakmaya çağırdı.

"Alınan bu tedbirlerle birlikte fiyat istikrarı hedefine tam olarak dönme olasılığımızın ciddi şekilde arttığına gerçekten inanıyorum" diye konuşan Smets, "Eğer piyasalar ECB'den başka adımlar bekliyorlarsa bu onların görüşü. Ben onları alınan tedbirlerden elde edilen sonuçlara bakmaya davet ediyorum. Bizim ne yaptığımız ile finansal piyasalarda ve reel ekonomide ne olduğu arasında ilişkiye bakılmalı. Bu bağlantıların dün alınan tedbirlerle güçleneceğine güveniyorum" dedi.