ECB tutanakları yayımlandı

ECB, yayımlanan tutanaklara göre, enflasyonun hedefe ulaşacağına olan güvene rağmen para politikasında normalleşmeye gitmek için henüz erken olduğuna inanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 25 Ocak toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklara göre yetkililer, iletişim politikasında para politikasının normalleştiğine yönelik bir sinyal vermek için henüz erken olduğunu düşünüyor.

Enflasyonun hedefe doğru yükseleceğine dair güven ise artıyor.

Banka için en önemli göstergelerin başında yer alan enflasyonun, eskiye kıyasla daha hızlı artış kaydettiğine vurgu yapılan tutanaklarda Avrupa Merkez Bankası’nın Profesyonel Tahminciler anketine göre bu yılın ilk çeyreğindeki veriler ışığında Euro Bölgesi’nde enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 1,5, gelecek yıl 1,7, 2020'de 1,8 artış kaydetmesinin beklendiği belirtildi.

Tutanaklarda, “Uzun vadeli piyasa bazlı enflasyon önlemlerine ilişkin beklentiler, 2017 yılının ortasından bu yana görülen yukarı yönlü eğilime uyumlu şekilde artmıştır” ifadesine yer verildi.

Tutanaklarda ayrıca ECB'nin iletişim politikasındaki duruşunda ufak ayarlamalar yapılması için değerlendirmenin bu yılın ilk aylarında başlayabileceği ifade edilirken, euronun
değer kazanımının yakından izlenmesi gerektiği belirtildi.
             
Geçen ayki toplantıda para politikasını değiştirmeyen ECB, ABD'li yetkililerden gelen doların değerini düşürmeyi amaçlayan açıklamalar nedeniyle uzun yıllardır süregelen kur hedeflememe uzlaşısının tehlikede olduğuna dikkat çekmiş, para politikasında değişiklik yapmak zorunda kalabileceği uyarısında bulunmuştu.             

"Eurodaki oynaklık, belirsizlik kaynağı"

Bugün yayımlanan tutanaklarda, "Bu noktada iletişimde değişiklik için erken olduğu görüldü. Para politikası ileride ani ve düzensiz ayarlamalar yapılmak zorunda kalınmaması
perspektifiyle şekillenmeye devam edecek" denildi.
             
Tutanaklar ECB üyelerinin kademeli değişimden ve geri adım atmak zorunda kalmamak için piyasaları yakından izlemekten yana olduğunu gösteriyor. Tutanaklarda ayrıca, "Eurodaki son dönemdeki oynaklığın izlenmesi gereken bir belirsizlik kaynağı olduğu konusunda üyeler arasında geniş çaplı mutabakat bulunuyor" ifadesine yer verildi.

Tutanaklarda, "Para politikası yaklaşımıyla ilgili kullanılan ifadeler, önümüzdeki politika toplantılarında yapılacak düzenli değerlendirmelerin bir parçası olarak bu yılın başlarında yeniden gözden geçirilebilir" ifadesi de yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir
ecb