ECB'den yeni tedbir sinyali
Avrupa Merkez Bankasının radikal tedbirlere rağmen bir türlü toparlanamayan "inatçı enflasyon" karşısında yakın vadede yeni bir ek para politikası önlemi açıklama ihtimali ağırlık kazandı.
Avrupa Merkez Bankasının (ECB) radikal tedbirlere rağmen bir türlü toparlanamayan "inatçı enflasyon" karşısında yakın vadede yeni bir ek para politikası önlemi açıklama ihtimali ağırlık kazandı.
ECB bir ay önce radikal kararlarına bir yenisini ekleyerek, faiz indirimini ve genişletilmiş tahvil alımlarını kapsayan yeni teşvik programıyla piyasa beklentisinin üzerinde bir adım attı.
Bu kapsamda açıklanan cömert teşvik paketi, ağırlıklı olarak artık bankanın son hamlesi olarak değerlendirildi.
Ancak, ECB tarafından gelen son açıklamalar bankanın inatçı, uzun süreli düşük enflasyon karşısında hala elinde oynayacağı kartları olduğunu gösteriyor. ECB Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin de bir türlü istenilen seviyeye ulaşamayan enflasyona ve yeni şoklara karşı tedbir planlarında değişiklik yapma konusunda hemfikir olduğu düşüncesi ağırlık kazandı.
Zira, ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasında, ECB’nin görevini yerine getirmek için gerekli tedbirleri alarak üzerine düşeni yaptığını ve ileride de yapmaya devam edeceğini ifade etti.
ECB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başekonomisti Peter Praet ise Frankfurt'taki konuşmasında Euro Bölgesinin yeni olumsuz şoklarla karşılaşması durumunda daha önce alınan önlemlerin yeniden ayarlanabileceğini dile getirdi.
ECB, Yönetim Kurulu'nun 9-10 Mart’ta Frankfurt’ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarında da faiz oranlarını daha da düşürmenin ek parasal genişleme sağlamak için etkili bir araç olarak görüldüğü kaydedildi.
Enflasyon negatif seviyelerde
Banka, Euro Bölgesi'nde enflasyonu yüzde 2'ye yakın seviyelere çıkarmayı ve ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor.
Ancak şu ana kadar alınan tedbirlerin, enflasyonun yukarı yönlü hareketinde beklenen katkıyı yapmaması nedeniyle Euro Bölgesi’nde enflasyon bastırılmaya devam ediyor.
Tek para birliğinde devam eden negatif yıllık enflasyon, Çin ekonomisindeki gelişmeler, petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel ekonomideki bozulmalar ve banka hisseleri başta olmak üzere pay piyasalarındaki dalgalanmalar gibi nedenlerle de baskı altında kalacak gibi görünüyor.
Ayrıca, gösterge endeks Stoxx Europe 600, ECB'nin son tedbir programından bu yana yaklaşık yüzde 2,6 geriledi ve euro kuru da güçlenmeye devam etti.
İnişli çıkışlı bir seyir izleyen enflasyonda istenilen ivmenin yakalanamaması nedeniyle bankanın para politikası tedbirlerini yeniden artırabileceği piyasalarda tartışılmaya başlandı.
Yeni tedbir planı yakın vadede gündeme gelebilir
Tüm bu koşullar ECB tarafından gelen açıklamalarla birlikte değerlendirildiğinde bankanın yakın vadede yeni bir tedbir planı açıklayabileceği ihtimalini artırıyor. Ancak, henüz mart ayında geniş kapsamlı bir teşvik programı açıklayan bankanın, öncelikli olarak bu tedbirlerin etkisini görmeyi beklemesi muhtemel gözüküyor.
Bununla birlikte, bankanın 21 Nisan'da Frankfurt'ta düzenleyeceği basın toplantısında sürpriz yaparak yeni bir tedbir planı açıklaması da ihtimaller dahilinde.
Bu tedbirler arasında ise faiz indirimi yer alabilir. Ancak, bankanın toplantı öncesinde Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından bu hafta açıklanacak enflasyon ve diğer ekonomik verileri dikkate alacağı düşünülüyor.
Öte yandan banka bilançosunu 1 trilyon eurodan fazla büyüklüğe ulaştıracak parasal genişleme programının, daha önce 2016 yılının Eylül ayında sonlandırılacağı açıklanmıştı. Ancak ECB daha sonra parasal genişleme programının 2017 yılının Mart ayına kadar uzatıldığını duyurdu.