ECB'ye parasal genişleme eleştirisi

ECB Üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, "ECB'nin varlık alım programı maliye ve para politikası arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Üyesi ve Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, ECB'nin 1,5 trilyon euro büyüklüğündeki varlık alım programının maliye ve para politikası arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini ve hükümetlerin harcamaları kısma isteklerini azalttığını savundu.

Weidmann, "Bana göre devlet borçlanma kağıtlarının satın alınması diğerlerine benzeyen bir enstrüman değil, çünkü para ve maliye politikaları arasındaki çizgileri belirli bir ölçüde bulanıklaşmasına yol açıyor ve ayrıca bazı maliye bakanlarının bütçelerin hızla konsolide edilmesinin gerekmediği yönünde algıya kapılmalarına yol açabilir" diye konuştu. 

"Birlik için daha problemli enstrümanı kullanıyoruz"
    
Açıklamasında ayrıca ECB'nin para politikasının Euro Bölgesi'nin varlık balonları ve finansal istikrarsızlığa yatkın hale getirmek için hali hazırda yeterince gevşek olduğunu savunan Weidmann, "Alet kutumuzdaki konvansiyonel enstrümanları kullanmıyoruz, onun yerine parasal birlik için daha problemli olduğunu düşündüğüm bir enstrümanı kullanıyoruz" dedi. 

"Yüksek cari işlemler fazlası ekonomik bir zorluk"

Öte yandan Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, yüksek cari işlemler fazlasının ekonomik bir zorluk olduğunu, ancak yüksek cari işlemler açığı kadar tehlikeli olmadığını savundu. 
     
Avrupa'da ekonomi politikasının daha iyi koordine edilmesi ihtiyacına işaret eden Weidmann, ulusal dengelizlikleri boş vermenin, ihmal etmenin geçmişte kalması gereken davranışlar olmaları gerektiğini vurguladı. 
     
Weidmann, Londra'da yaptığı konuşmada, "Almanya'da hali hazırda görülen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 8'inden daha fazla bir cari işlemler fazlası bir ekonomik zorluk. Ancak yüksek cari fazla korumacı ekonomi politikası tedbirlerini nbir sonucu değil. Cari fazladaki son artışın nedeni enerji fiyatlarında düşüş ve eurodaki devalüasyon. Ancak cari fazla, cari açık gibi hemen düzeltilmesi gereken bir risk değil" dedi.