ECB’den 36 milyar dolar kredi alacaklar

İtalya’nın en büyük 4 bankası ECB’den yaklaşık 27 milyar euro tutarında borç almayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya’nın en büyük dört bankası, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şirketler ve bireyler için kredileri desteklemek amacıyla yapacağı ilk ihalede, yaklaşık 27 milyar euro (36 milyar dolar) tutarında borç almayı planlıyor.

Henüz resmi olarak açıklanan bir bilginin olmamasından dolayı isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, İtalya’nın en büyük bankası UniCredit SpA, Eylül ayındaki ihalede 7 milyar euro borç alma talebinde bulunacak. İtalya’nın en büyük üçüncü büyük bankası olan Banca Monte dei Paschi di Sienna Spa ise bu yıl için total hedefinin yaklaşık yarısına denk 3 milyar euro için teklifte bulunacak.

Hedefli uzun-vadeli yeniden finansman işlemleri (TLTRO) olarak bilenen krediler, AMB’nin işletmeler ve hane halkına verilen kredilerin genişlemesi ve bu sayede ekonomik büyümeyi canlandırmak için aldığı önlem paketlerinin bir parçasını oluşturuyor. AMB’nin 2011 ve 2012 yıllarında gerçekleştirdiği uzun vadeli fon takviyesi, bankaların ülke tahvillerine yatırım yapmaları nedeniyle, kredileri canlandırma hedefine ulaşamamıştı. Euro Bölgesi’nin en büyük üç ekonomisi olan Almanya, Fransa ve İtalya ikinci çeyrekte daralma ve genişleme göstermeyerek büyüme kaydetmedi.

Frankfurt’ta bulunan Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Krediler çok cömert ve bankalara oldukça çekici geliyor. AMB bu kez reel ekonomiyi hedeflediği için TLTRO’larla ilgili bir sorun bulunmuyor” dedi.

Londra’da bulunan Barclays Plc analistlerinden Giuseppe Maraffino, “Euro Bölgesi bankaları, Eylül’de yüksek ihtimalle 110 milyar euro ve bir sonraki ihalenin yapılacağı Aralık’ta da 160 milyar euro borç alacak” yorumunda bulundu.