Edinburgh'lu analistler gelişmekte olan piyasalarda yükseliş bekliyor

Uzmanlara göre Brezilya'dan Türkiye'ye ve Hindistan'a kadar pek çok piyasada şirketler, tehlikelerle nasıl başa çıkabileceklerini iyi biliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

EDINBURGH - Edinburgh merkezli fon yöneticileri gelişmekte olan piyasalarda halen yatırım imkanları olduğuna inanıyor. Fon yöneticileri gelişmekte olan piyasaların gelişmiş ülkelere oranla bir avantajı olduğunu ve bu avantajın kriz tecrübesi olduğunu ifade ettiler.

Scottish Capital'in 14 milyar dolarlık fonunu yöneten yetkililer, Brezilya'dan Türkiye'ye ve Hindistan'a kadar pek çok piyasada bu yıl yaşanan rallinin ardından yeni yükselişlerin filizleri olduğunu zira bu bölge şirketlerinin tehlikelerle

nasıl başa çıkabileceklerini bildiğini söylediler.

Edinburgh merkezli First State Investments'ın fon yöneticilerinen Glen Finegan, "Gelişmekte olan piyasalarda hükümetlerin, şirketlerin ve tüketicilerin ödemeler dengesi iyi bir zemin üzerinde oturuyor. Bunun nedeni de bu ülkelerin tekrar tekrar girdiği krizlerin ardından kazandıkları güç olarak görünüyor. Bu ülkeler zaten yeterince stres testine girmiş oldular." ifadelerini kullandı.

1994 yılınde Meksika'da, 1997 yılında Asya'da ve 1998 yılında Rusya'da yaşanan krizler bu ülkelerin borç ödeme sorunları ve para birimlerinin değer kaybı ile mücadele etme gücünü artırdı.

19. yüzyıldan  bu yana fon yönetimi konusunda önemli bir merkez olarak bilinen Edinburgh'ta gören yapan fon yöneticileri gelişmiş olan ekonomilerde ise politika belirleyicilerin banka kurtarma faaliyetleri ve bunlara ait borçların satın alınması sürecinin sonunda gelinecek nokta konusunda emin olamadığını ifade ediyor.

Martin Currie Investment Management'ın gelişmekte olan piyasalar bölümü yöneticisi Dariusz Sliwinski, "Batılı ülkelerin hükümetleri sis ortasında kalmış çocuklar gibi tamamen kaybolmuş durumdalar. Bizim çocuklar ise (gelişmekte olan piyasalar) daha önce defalarca karşılaştıkları sorunlarla yüzleşiyorlar ve bununla nasıl başa çıkılacağını çok iyi biliyorlar" ifadelerini kullandı.

Sliwinski, MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinde yaşanan yüzde 7.5 oranındaki düşüşü değerlendirerek bunun geçici bir durum olduğunu ve endeksin çabucak toparlanabileceğini söyledi.