Ekonomik kriz yaşam süresini azaltıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Ekonomik krizin, Avrupa'da yaşam süresi konusunda kaydedilen ilerlemeleri tehdit edebileceği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı raporda, hükümetlerin sağlık bütçesini kısıtlamaya karar vermesi halinde ilerlemelerin tehlikeye girebileceği belirtildi.

 
53 Avrupa ülkesini kapsayan raporda, ekonomik ve sosyal krizin sağlık giderlerinin azaltılmasına neden olabileceği vurgulandı.
DSÖ, Avrupa'da sağlıkla ilgili durumun iyileşmesine rağmen ülkeler arasındaki farklılıkların sürdüğüne işaret etti.
Rapora imza atanlardan Ritu Sadana, Londra'da dün raporun yayımlanmasından önce düzenlediği basın toplantısında, 1980'den bu yana yaşam süresinin 5 yıl arttığını ve 2010'da ortalama 76'ya ulaştığını belirtti.
Sadana, sorunun bu ilerlemenin ülkeler arasında farklılık göstermesi olduğunu ifade ederek, İspanya'da ortalama yaşam süresi 82,2 yıl iken, Kazakistan'da 68,7 yılda kaldığına dikkati çekti.
Avrupa'nın, alkol ve sigara tüketimi konusunda ilk sırada yer almasına rağmen, yaşam süresinin en fazla olduğu 10 ülkeden 9'unu barındırdığını belirten DSÖ, bu sürenin uzamasının bazı hastalıkların azalması ve hayat koşullarının iyileşmesiyle açıklanabileceğini söyledi.
Sağlık harcamalarının ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterdiği belirtilen raporda, 2010 verilerine göre, Fransa ve Hollanda'nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 11,9'unu, Türkmenistan'ın ise 2,5'ini sağlığa ayırdığı kaydedildi.
Yaşam süresinin kadın ve erkek arasında da farklılık gösterdiğini ifade eden Ritu Sadana, kadınlarda bu sürenin ortalama 80 yıl, erkeklerde ise 72,5 yıl olduğunu aktardı.
Bu farklılığın, yaşam tarzından kaynaklanıyor olabileceği vurgulanırken, erkeklerin kadınlardan iki kat fazla sigara içtiği belirtildi.
İntihar oranlarının 1990'lı yılların ortasından 2000'li yıllara kadar azaldığı, ancak 2008'deki ekonomik krizden beri bu azalmadaki hızın düştüğü vurgulandı.