Elektrikli otomobillere teşvik verecek

Alman hükümeti elektrikli otomobillerin satışını artırmak amacıyla tüketicilere teşvik primi ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman hükümetinin elektrikli otomobillerin satışının artırılması amacıyla otomobil üreticileriyle birlikte tüketicilere 4 bin euro teşvik primi ödeyeceği bildirildi.

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ve Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt otomobil şirketlerinin temsilcileriyle yaptıkları toplantıda alınan kararla ilişkin başkent Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Schaeuble, elektrikli otomobil satın alanlara 4 bin, hibrit motorlu araç alan tüketicilere de 3 bin euro teşvik primi ödeneceğini ifade ederek, bu primin yarısını Alman hükümetinin, diğer yarısını da otomobil şirketlerinin karşılayacağını belirtti.

Söz konusu primin ödenmesine bakanlar kurulunun alacağı karardan sonra mayıs ayında başlanacağını ifade eden Schaeuble, primin en fazla 60 bin euro değerinde olan araçlar için geçerli olacağını kaydetti.

Schaeuble, elektrikli araçların satışının en fazla 2019 yılına kadar teşvik edileceğini ifade ederek, ancak bunun için ayrılan toplam 1,2 milyar euronun daha önce tükendiğinde teşvikin de sonlanacağına işaret etti.

Ayrıca federal hükümetin sahip olduğu otomobillerin yüzde 20’sinin elektrikli olmasının hedeflendiğini belirten Schaeuble alt yapı çalışmaları için de 2020 yılına kadar 300 milyon euro ayrılacağını kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Gabriel de daha önce 2020 yılına kadar 1 milyon elektrikli otomobilin Alman caddelerinde dolaşmasını hedeflediklerini anımsatarak, bu sayıya yaklaşmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Gabriel alınan bu yeni kararlarla şu an yaklaşık 50 bin olan elektrikli araç sayısını 500 bine yükseltilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Almanya’nın otomobil teknolojisinde ileride olan bir ülke olduğuna işaret eden Gabriel, ancak dijitalleşme sürecinde otomobillerin yeniden keşfedildiğini ve 10-20 yıl sonraki araçların bugünkünden farklı olacağını savundu.

Gabriel, bundan dolayı otomobil sanayisini güçlü kılmayı, sektörü ve iç piyasayı daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Gabriel ayrıca, Almanya’da bu alanda daha fazla bilimsel araştırma yapılmasını da istedi.

Ulaştırma Bakanı Dobrindt de otomobil sektöründe önemli değişimler olduğuna dikkati çekerek, bugün önde olan şirketlerin 10 yıl sonra da önde olup olamayacaklarının şimdiden söylenemeyeceğini belirtti.

Dobrindt, otomobil şirketlerinin bu değişimin galibi olmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti.