En ciddi başlıklardan biri ”Güvenlik ve Garantiler”

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Kiprianu, güvenlik konusu ve Türk askerinin adadan çekilmesinin bu konuyla paralel olduğunu savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerdeki en ciddi konulardan birinin "Güvenlik ve Garantiler" başlığı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Tharros gazetesinde yayımlanan demecinde, Güvenlik ve Garantiler konusunun, Annan Planı'nın Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmesinin esas nedenlerinden biri olduğunu belirterek, Türk tarafının bu başlığa ilişkin bugüne kadar "uzlaşmaz" tavır sergilediğini iddia etti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, defalarca, "garantiler sisteminin çağ dışı kaldığını" söylediğini anımsatan Kiprianu, "gerek Kıbrıslı Türkler gerekse Kıbrıslı Rumlar için en iyi garantinin AB'ye katılım ve elde edilen 'Avrupa vatandaşı' sıfatı olduğunu" savundu.

Kiprianu, "güvenlik konusu ve Türk askerinin adadan çekilmesinin bu konuyla paralel olduğunu" söyledi.

Kiprianu, ikinci tur müzakerelerde ilerlemenin, Türk tarafının "yapıcı tutum gösterip göstermeyeceğine bağlı olduğunu" ileri sürdü.

Türkiye-AB

Türkiye'nin AB üyelik sürecini de değerlendiren Kiprianu, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde ilerlemesinin, Türkiye'nin, aralarında Güney Kıbrıs'ın da bulunduğu AB karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirme niyetine bağlı olduğunu öne sürdü.

Kiprianu, "Türkiye'nin AB'ye katılımının, Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunmasından geçtiğini" savundu.

Kiprianu, "Aralık ayındaki değerlendirmenin dönüm noktası olduğunu; ancak Türkiye'nin bugüne kadar olan tutumunun, kendi hedefinin yerine getirilmesine yardımcı olmadığını" iddia etti.

"Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Rum hükümetinin Aralık ayındaki tepkisinin ne olacağı" sorusu üzerine Kiprianu, "hükümetin niyetlerini ve düşüncelerini şimdiden ifşa etmesinin çok erken olduğunu" kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin izolasyonuyla ilgili olarak da Kiprianu, "Kıbrıs Türk toplumunun desteklenmesi amacıyla gerek AB gerekse Rum yönetimi tarafından birçok şeyin yapıldığını" öne sürdü.

"Mali tüzük ile Yeşil Hat tüzüğünün Kıbrıslı Türklerin ekonomik açıdan kalkınmasına yardımcı olduğunu" iddia eden Kiprianu, Rum yönetiminin "bedava muayene, emeklilik gibi hizmetler sunduğunu, bununla birlikte Kıbrıslı Türklere yurt dışına seyahat etme olanağı sağlanması için de kimlik ve pasaport verildiğini" söyledi.