Endonezya, ABD'den yardım istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'dan kalktıktan sonra kaybolan AirAsia uçağının yerinin tespit edilmesi için ABD'den yardım istediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'dan kalktıktan sonra kaybolan AirAsia uçağının yerinin tespit edilmesi için ABD'den yardım istediğini bildirdi.

Bakanlık sözcülerinden Jeff Rathke, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, uçaktaki yolcular arasında Amerikan vatandaşının olmadığını belirtti.

Rathke, ABD'nin Cakarta Büyükelçiliğinin Endonezyalı yetkililerle yakın temas halinde olduğunu kaydederek, "Bugün uçağın yerinin saptanması için yardım talebi aldık ve en iyi nasıl yardımcı olabileceğimiz noktasında bu talebi değerlendiriyoruz" dedi.

Endonezya'nın yardım talebinin detaylarına girmeyen Rathke, talebin daha bugün geldiğini, dolayısıyla değerlendirme sürecinin biraz zaman alacağını söyledi.

Endonezya'nın Surabaya adasından Singapur'a gitmek üzere kalkan AirAsia uçağı ile dün Belitung adası yakınlarında yerel saatle 06.17'de irtibat kesilmişti. Uçakta 155 yolcu ve 7 kişilik mürettebat bulunuyordu.

Öte yandan, Endonezya Arama Kurtarma Kurumu Başkanı Bambang Soelistyo, uçağın büyük ihtimalle denize düştüğünü belirterek, "Tahmini çarpma pozisyonu ve bize gelen koordinatlara dayanarak uçağın denizin dibinde olduğunu düşünüyoruz. Ancak emin değiliz. Eğer uçak denizin altındaysa yer tesbiti yapmak gerçekten çok zor " dedi.

Arama çalışmalarına katılan Hercules uçaklardan birinin kaptanı Akal Juang, "Belitung Adası civarındaki arama çalışmalarında herhangi bir nesneye rastlamadık. Hava koşulları gayet iyiydi. Arama çalışmalarımız rahat geçti. Ancak, herhangi bir sonuç alamadık. Cakarta ekibi olarak arama çalışmalarımızı Malezya uçakları ile koordine bir şekilde yürüttük" ifadesinde bulundu. 

Juang havanın kararması nedeniyle arama çalışmalarının tamamlandığını belirterek, yarın sabah tekrar devam edileceğini söyledi.

Arama kurtarma çalışmalarını yaklaşık 120 gazeteci de takip ediyor.