Endonezya mutfağı ilgi çekiyor

On yedi binden fazla adasıyla binlerce kültürü içerisinde barındıran bir ülkenin yansıması olan Endonezya mutfağı, dünyanın dört bir köşesinden turistlerin ilgisini çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Güney Sumatra adasının başkenti Palembang'da bir otelin yiyecek-içecek müdürü Edwin Dima, yaptığı açıklamada, yüzyıllar boyunca Hindistan, Çin, Portekiz, Arap, Hollanda ve Ortadoğu mutfaklarının etkisinde kalan Endonezya mutfağının, bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğine dikkati çekerek, "Endonezya, tarih boyunca konumu ve doğal kaynakları nedeniyle ticaret merkezi haline gelmiş. Bu nedenle de yemeklerimiz değişik kültürlerin etkisinde kalıp zenginleşmiş" dedi. 

Sumatra mutfağının bol baharatlı et ve sebze yemeklerinden oluştuğunu ifade eden Dima, "Pirinç, Endonezya mutfağının temelini oluşturur. Biz Endonezyalılar kahvaltı başta olmak üzere tüm öğünlerde pilav ve pirinç ürünleri yeriz. Kahvaltıda sade suyla kaynatılmış tuzsuz ve yağsız pilav, pirinç lapası ve meyve tüketiriz. Ekmek yeme alışkanlığımız yok. Son zamanlarda bazı Endonezyalılar sadece kahvaltıda ekmek yemeye başladı" diye konuştu. 

Dima, bu kadar çok pirinç yemelerine rağmen bundan bıkmadıklarını dile getirerek, "Pirinçsiz yaşayamayız. Çeşitli pilavlarımız var. Sade beyaz pilavın yanı sıra kızarmış pilav, muz yaprağına sarılmış dolma şeklinde servis edilen pilav, kraker şeklinde hazırlanmış pilav ve tatlandırılmış pilav gibi çeşitlerimiz var" ifadelerini kullandı. 

Yemeklerde hint cevizi, karanfil, karabiber, Hint safranı, Hint limonu, tarçın, kemiri, kişniş, Hint hurması, kestane, tavuk tozu, limon otu, zerdeçal, havlıcan ve zencefil başta olmak üzere çeşitli baharatlar ile arpacık soğan, sarımsak ve Hindistan cevizi sütünün bolca kullanıldığını anlatan Dima, acı biber ve sambal sosunun da yemeklerde tercih edildiğini söyledi. 

Dima, Endonezya mutfağında, yemeğe denge getirsin diye şeker ve tuzuun birlikte kullanıldığını aktardı. 

Türkler sade yemekleri seviyor 

Türkiye'ye giden kruvaziyerlerde sekiz yıl çalıştığını, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarını dolaştığını dile getiren Dima, "Biz bol baharatlı, sarımsaklı, soğanlı ve acılı yemekleri tercih ederken, siz Türkler daha sade yemekleri tercih ediyorsunuz. Sarımsağı seviyor ancak bizim kadar kullanmıyorsunuz. Yağı bizim kadar seviyorsunuz, etleri ve tavukları ızgarada pişiriyorsunuz ve sosları birlikte pişirmiyor, tabağın kenarında kullanıyorsunuz. Biz her yemekte pilav yiyoruz, siz ise ekmek çok yiyorsunuz. Baharatlarınız bizim kadar çeşitli ve ağır değil" dedi. 

Otel mönüsünde Türk yemeklerine henüz yer vermediklerini, ancak ileride bunu düşündüklerini belirten Dima, "Türkiye'de kaldığım yıllarda döner ve baklavanıza bayılıyordum. Özellikle bu ikisini otelimizde denemeyi düşünüyoruz, eminim misafirlerimiz çok sevecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Dima, Palembang'da değil ama memleketi Cakarta'da birçok Türk restoranının bulunduğunu, zaman zaman oralarda yemek yediğini sözlerine ekledi.