Endonezya sandık başında

İki adayın yarıştığı seçimin başa baş geçmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CAKARTA  - Dünyanın en büyük Müslüman toplumuna sahip Endonezya'da halk, ülke tarihinde üçüncü kez devlet başkanını belirlemek için sandık başına gitti. 

Yerel saatle 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi, saat 14.00'te sona erecek. 

Yüksek Seçim Kurulu, 188,26 milyon kişinin 478 bin 883 merkezde oy kullanacağını duyurdu. İlk sonuçların bu akşam açıklanması bekleniyor. 

Seçimin, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi'nin (PDI-P) adayı eski Cakarta Valisi Joko "Jokowi" Widodo ve Büyük Endonezya Hareketi Partisi'nin (Gerindra) adayı eski General Prabowo Subianto arasında kıyasıya bir yarışa sahne olacağı tahmin ediliyor. 

Son kamuoyu anketlerine göre, Jokowi'nin yüzde 47,8, Subianto'nun ise yüzde 44,2 gibi birbirine yakın oy oranına sahip olması seçimin çekişmeli geçeceğini gösteriyor. 

Nüfusu 250 milyon olan ülkede yüzde 8 olan kararsız seçmenlerin, seçimin kaderini belirleyeceği kaydediliyor. 

45 yaşındaki iş adamı Bagus Wibowo, geleceklerini belirlemek için verecekleri her oyun çok önemli olduğunu ifade ederek ''Biz, ileriye mi gideceğiz, yoksa Suharto dönemine mi döneceğiz. Bu seçimde buna karar vereceğiz'' dedi. 

Market sahibi 23 yaşındaki Sri Sulastri, oyunu kullanmak için 4 saatlik yolculuktan sonra memleketi Tuban bölgesine geldiğini söyleyerek seçilecek yeni liderin ülkeye refah getirmesi gerektiğini kaydetti. 

Devlet Başkanlığına aday olmak için Cakarta Valiliğinden istifa eden mobilyacı 53 yaşındaki Joko "Jokowi" Widodo, 9 Nisan'da yapılan genel seçimleri kazanan muhalefetteki PDI-P'den aday gösterilmişti. Halka yakın ve mütevazı görüntü sergileyen Jokowi, seçim kampanyası döneminde küçük ve orta ölçekli işletmelere dayalı bir kalkınma modelini savunmuş, özellikle yolsuzlukla mücadele konusunda keskin mesajlarıyla öne çıkmıştı. 

Seçim kampanyası boyunca medya tarafından etnik kökeni ve dini birçok kez gündeme gelen Subianto'nun ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü model aldığı belirtiliyor. Eski General Subianto, Endonezya Özel Kuvvetleri'nin başındayken işlediği insan hakları ihlalleri ve eski lider Suharto döneminde kaçırılan öğrencilerle ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Subianto, General Suharto döneminde Özel Kuvvetlerin başındaydı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir