Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Topi, Türk yatırımcıların Arnavutluk'ta yatırım yapmaya teşvik edilmesi ve Türk şirketlerinin deneyimlerini ülkesine aktarmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİRAN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği bildirildi.

Başkent Tiran'daki Tugaylar Sarayı'nda Topi'nin, Başbakan Erdoğan'ı kabulünden sonra cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Topi'nin iki ülke arasındaki siyasi diyaloğun düzeyini "mükemmel" olarak değerlendirdiği belirtildi.

Son zamanlarda iki ülkenin üst düzey yetkililerinin yaptığı karşılıklı ziyaretlerin bunun ifadesi olduğu bildirilen açıklamada, iki ülkenin dostluğu vurgulanarak, "Türkiye, bölgede ve diğer alanlarda Arnavutluk'un stratejik ortağıdır. Türkiye ile ilişkilerimizden gurur duyuyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz, Arnavutluk dış siyasetinin önemli önceliğidir" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Topi'nin, Arnavutluk'un, NATO üyeliği için Türkiye'nin desteğine ve yardımına minnettar olduğunu kaydettiği belirtilen açıklamada, Arnavutluk'un bu tür stratejik hedeflerinin gerçekleşmesinde Türkiye'nin katkısının yalnız siyasi açıdan değil, örneğin Arnavutluk ordusunun modernizasyonu açısından da çok önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Topi'nin, son yıllarda iki ülke arasındaki ticari hacmin hissedilir şekilde arttığını da dikkati çekerek, Türk şirketlerinin Arnavutluk piyasasındaki faaliyetlerinin bunun en önemli göstergesi olduğu bildirildi. Arnavutluk vatandaşlarının tatillerini geçirmeyi tercih ettiği ülkenin Türkiye olduğu, Arnavut vatandaşlarının Türkiye'de vize kolaylıklarına sahip bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Topi'nin, Türk yatırımcıların Arnavutluk'ta yatırım yapmaya teşvik edilmesi ve Türk şirketlerinin deneyimlerini ülkesine aktarmasını istediğini kaydettiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin Balkanlarda barış ve istikrarı destekleyen ve bu konuda önemli role sahip bir ülke olduğu ve bu konumunun devam ettiğini vurgulayan Topi'nin, Türkiye'nin bölgede çatışmaların bitirilmesinde önemli katkıları bulunduğuna işaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, Kosova'nın bağımsızlığı konusunda Türkiye'nin kesin tutumu örnek gösterildi.

Başbakan Erdoğan'ın da Topi'ye konukseverliği için teşekkür ederek kardeş ve dost bir ülkede bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdiği kaydedilen Açıklamada, Erdoğan'ın, Türkiye'nin, AB'ye entegrasyon dahil, tüm alanlarda Arnavutluk'a destek vereceğini belirttiği bildirildi.

Açıklamada Başbakan Erdoğan'ın, Durres-Kukes otoyolu inşatına da değinerek, otoyolun 61 kilometrelik kısmının açılış törenine katılmaktan memnuniyet duyduğunu bildirdiği ifade edildi. Otoyolun yalnız Arnavutluk ve Kosova'ya değil, tüm bölgede ekonomi ve ticari değişimlere önemli etkisi olacağını ifade eden Başbakan Erdoğan'ın, Topi ile görüşmesinde her iki ülke için önemli sektörlerde Türk yatırımlarının hızlı şekilde artmasından memnuniyet duyduğunu kaydettiği belirtildi.