”Ermenistan'la çözüm iklimi oluştu”

Ermenistan'la sorunların çözümü yönünde gelişmeler olduğuna dikat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine de Bağdat'ı ziyaret etmek istediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ile Türkiye arasında sorunların çözülmesi yönünde bir iklim oluştuğunu söyledi.

BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Ermenistan ile sınır kapısının açılmasının hangi koşullara bağlı olduğu yönündeki soru üzerine, ''Aramızda problemler olmasa kapılar kapalı olur mu?'' dedi. Türkiye'nin, Ermenistan'ı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Gül, Türkiye'nin Ermenistan ile ortak çıkarlarının, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği aracılığıyla yürütüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

''Tam diplomatik ilişkilerimiz ve işbirliği yok. Niye yok? Problemlerimiz var da ondan kapılar kapalı. Bu ziyaret ve görüşmelerin amacı, bu problemleri ortadan kaldıracak bir görüşme ve diyalog sürecini başlatmak. Bu süreç içinde bu problemler önümüzden uzaklaştırılırsa, ondan sonra her türlü işbirliği olur, kapılar da açılır, ilişkiler tam kurulur. Başka şeyler de yapılır. Çok daha geniş ekonomik dayanışma ortaya çıkar.''

Ermenistan-Türkiye konusunun, dünya kamuoyunun çok ilgisini çeken alanlardan biri olduğunu ve bu konuda liderlerin sorular sorup bilgi istediklerini anlatan Gül, kendisinin de büyük bir açıklıkla gelişmeleri anlattığını bildirdi.

Ermeni diyasporasının (Ermenistan dışında yaşayan Ermeniler) tutumunda da yumuşama olduğu yönündeki bir soru üzerine Gül, ''Demek herkes yapıcı yönde hareket etmeye başlayacak'' dedi. Gül, önemli olanın, bölgede tam bir işbirliği elde edilmesi olduğunu söyledi ve, ''Diyasporanın da bunu takip etmesi önemli'' diye konuştu.

Bağdat ziyareti gündemde

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Irak ile ilişkilerine önem verdiğini belirtti ve yakın bir zamanda Bağdat'ı ziyaret etmek istediğini söyledi.

Abdullah Gül, Irak'ı ziyaret planı olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık olarak, ''Benim çok arzu ettiğim bir ziyaret. Başbakan yakın zamanda gitti. Ben de yakın ve uygun bir zamanda Bağdat'a gitmek istiyorum. Yapılan ziyareti iade gerekir. Irak, Türkiye'nin komşusu ve önemli bir dönemden geçiyor. Irak'a desteğimi göstermek isterim'' dedi.

BM Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile, zamanın elverdiği ölçüde ayrıntılı bir konuşma gerçekleştirdiğini hatırlatan Gül, ''Faydalı ve değerli bir görüşme oldu'' diye konuştu.

Terör örgütü PKK'ya karşı bölgede Türkiye'nin operasyonlarını sürdürdüğü yönündeki bir soruya karşılık Gül, ''PKK ile mücadele ayrı birşey. Türkiye, nokta operasyonları yapıyor. Türkiye'nin niyetini bütün yöneticiler gördü. Türkiye'nin niyeti, Irak'ı istikrarsızlaştırmak değil. Hedefimiz belli.

Türk tarafı Kıbrıs'ta çözümden yana

Bir gazetecinin Gül'e, Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas ile el sıkıştığını söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, BM çerçevesindeki resepsiyonlardan birinde Hristofyas ile karşılaştığını bildirdi ve ''Tanıdığım birisi. Elini uzatınca elini sıktım. Mesele bu'' dedi.

Kimi çevrelerin, ''Türkiye veya Türk Silahlı Kuvvetleri çözüm istemiyor'' yönünde propaganda yaptıklarını belirten Gül, Kıbrıs Türk tarafının referandumda ''evet'' oyu verdiğini ve Türkiye tarafından da bunun cesaretlendirildiğini hatırlatarak, ''Unutmayın ki, oylamada Rum tarafı da olur verseydi, kapsamlı barış sağlanmış ve asker sayısı 600'e inmiş olacaktı. TSK'yı kapsamlı barışa karşı diye takdim etmek yanlış. Çözümün, kabul edilebilir ve adil bir çözüm olması önemli'' diye konuştu.

 

ABD'deki Türkler'den destek istedi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'deki Türk toplumuna seslenerek, onlardan ABD'de siyasete atılan Türk toplumu temsilcilerini desteklemelerini istedi.

Abdullah Gül, New York'ta basın mensuplarıyla görüşmesinin ardından New York ve New Jersey eyaletlerinde yaşayan Türk toplumu temsilcilerini kabul etti.

Gül, ABD'de yaşayan Türk toplumuna yaptığı seslenişte, "Burada ne kadar başarılı olursanız, konumunuz ne kadar iyi olursa Türkiye'yi de o kadar iyi temsil edersiniz. Türkiye hakkında da o kadar iyi intibalar verirsiniz" dedi. ABD gibi dünyanın en önemli ülkesinde yaşamanın avantajlarından ve sorumluluklarından sözeden Gül, "Türkiye'ye uzaktan yapacağınız katkılar vardır, burada geliştirdiğiniz Türkiye imajının, burada kuracağınız ilişkilerin Türkiye'ye çok büyük hizmeti olacaktır" diye konuştu.

ABD'deki Türk toplumunun ABD'deki siyasete katılmaya başlamasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, Türk toplumunun ABD'de siyasete atılan Türk toplumu temsilcilerini desteklemeleri gerektiğini, Türk derneklerinin bu yönde hedeflerinin de olması gerektiğini kaydetti.

"İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda aranızdan Temsilciler Meclisi, kongre üyeleri, senatörler de çıkacaktır" diye konuşan Gül, ABD'ye daha önce gelen ülkelerin vatandaşlarının buraya gelip yerleştikten sonra Kongre'ye önemli ve nüfuzlu üye göndermeleri gibi aynı şeyi Türk toplumunun da beklediklerini anlattı.

Gül, ABD'de, aralarında oy kullanan ve ABD vatandaşı da olan Türk toplumunun Türkiye ile ilgili doğruları anlatmalarının, kimi zaman resmi tezleri anlatan diplomatların anlattıklarından daha fazla işlevsel olabildiğini de belirtirken, "Sizlerin burada Türkiye'nin tezlerini savunmanız, sizin burada lobi yapmanız, bu konuda temaslarda bulunmanız çok daha etkili olur" diye konuştu.