Eroğlu: Kıbrıs konusunu tarihe gömmek istiyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumlarla adadaki gerçeklere dayalı bir antlaşma yapabilmek için samimiyetle yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Kıbrıs konusunu tarihe gömmek istediklerini belirterek, "Rumlarla adadaki gerçeklere dayalı bir antlaşma yapabilmek için samimiyetle yoğun bir gayret içindeyiz. Umarız karşı taraf 1974 öncesine dönüşün asla mümkün olmadığını anlar ve erken bir zamanda bir anlaşmaya varırız" dedi.  

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, dini bayramların Kıbrıs Türkü'nün kendi arasındaki bağları kuvvetlendirdiğini, dayanışma ve kaynaşmayı artırıcı rol oynadığını kaydetti. 

Bayramların, toplumlar için sevinçlerin, coşkuların doruğa ulaştığı, paylaşıldığı, büyük anlam ve değer taşıyan günler olduğunu ifade eden Eroğlu, insanoğlunun fani olduğunu, manevi dünyaya gereken kıymeti vermenin, her şeyin önüne sevgiyi, saygıyı, yardımseverliği koyabilmenin, insanoğlunun mutluluğunu artırdığını kaydetti.  

"Devletimiz, egemenliğimiz, demokrasimiz, anavatan Türkiye ile sağlam, sağlıklı, kardeşçe ilişkilerimiz bizim için büyük önem ve değere sahiptir" diyen Eroğlu, bunlara sahip çıkıldıkça her alanda başarılı olunabileceğini söyledi.  

Kıbrıs Türk halkının  toplumsal olarak en büyük gücünün birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan Eroğlu, mesajında şunları kaydetti: 

"Kıbrıs konusunu tarihe gömmek istiyoruz. Rumlarla adadaki gerçeklere dayalı bir antlaşma yapabilmek için samimiyetle yoğun bir gayret içindeyiz. Umarız karşı taraf 1974 öncesine dönüşün asla mümkün olmadığını anlar ve erken bir zamanda bir antlaşamaya varırız. 

Tüm gayret ve iyi niyetimize rağmen Rum bir antlaşmaya yanaşmıyorsa Kıbrıs Türk halkı olarak, anavatan Türkiye ile birlikte bize zarar veren mevcut statükonun değişmesi için etkin çıkış yolu aramak ve bulmak zorundayız." 

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 

Eroğlu, Ramazan Bayramı'na girerken İslam ülkelerinde yaşanan iç çatışmaların, İsrail'in Filistinlilere yönelik akıl almaz, insanlık dışı saldırgan tutumun üzücü olduğunu kaydederek, İsrail'in Filistin devleti ve halkına yönelik saldırılarının Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamını istemekteki haklılığı somut olarak ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Dileğinin, "İslam ülkelerindeki iç çatışmaların sona ermesi ve İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünyaya barışın adaletin, insan haklarına saygının hakim olması" olduğunu söyleyen Eroğlu, Filistin meselesinin bir an önce iki egemen devlete dayalı bir çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir