Eroğlu'ndan BM Sekreteri Ban'a 'müzakere' mektubu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının ön şartsız müzakere masasına dönmesini talep ettiği mektubunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecindeki son gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup gönderdi.

Eroğlu, mektupta, Kıbrıs Rum tarafının, adil, sürdürülebilir, müzakere edilmiş bir çözüme varmak için ön şartsız müzakere masasına dönmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Eroğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis’in, "liderler ve müzakereciler görüşmelerine katılmayı askıya alma" yönündeki kararı karşısında büyük üzüntü ve hayal kırıklığı duyduğunu bildirdi.  

Mektubunda, "Araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yürütülen sismik araştırmalarla ilgili Kıbrıs Rum tarafının iddiaları konusunda, Kıbrıs Rum kazı platformuna yönelik kışkırtma veya saldırı bir yana herhangi bir tacizin söz konusu olmadığına dikkatinizi çekmek isterim" ifadelerini kullanan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ortada bir provokasyon varsa, bu, ada çevresindeki hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili olarak Kıbrıslı Türklere ait olan hak ve çıkarları gasp etmeye çalışan Kıbrıs Rum tarafının teşebbüsüdür. Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, Kıbrıs Rum tarafının bu kaynakları tek taraflı olarak kullanmaya yönelik teşebbüsleriyle ilgili endişe ve itirazlarımızı defalarca gündeme getirdik. İlgili tüm taraflarca kabul edildiği üzere, bu kaynaklar her iki tarafa aittir. Karşı tarafın hidrokarbonlar konusunda tek taraflı karar ve faaliyetlerinin devam etmesi karşısında hiçbir şey yapmadan durmayacağımızı ve haklarımızı garantörümüz Türkiye’yle işbirliği içinde savunacağımızı açıkça belirtmiştik. Dolayısıyla, bu durum hiç kimse için, özellikle de tek taraflı faaliyetlerinin ortaya çıkaracağı kaçınılmaz sonuçlarla ilgili olarak gerektiği şekilde uyarılmış olan Kıbrıs Rum tarafı için bir sürpriz olmamalıdır.
Sizin de daha önce belirtmiş olduğunuz üzere, bu, mevcut BM parametreleri temelinde ve iyi niyet misyonunuz vasıtasıyla, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ulaşmak için son fırsat penceresi olabilir. Bu fırsatın da kaçırılmamasını samimiyetle ümit etmekteyiz.

Kıbrıs sorununun Siz Ekselansları’nın iyi niyet misyonu vasıtasıyla kapsamlı bir şekilde çözümlenmesine bağlı olmaya devam ettiğimizi yinelemek isterim. Ancak son açıklama ve faaliyetleri, özellikle de Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından ani şekilde ayrılması, bunun sadece Kıbrıs Türk tarafının çabalarıyla elde edilemeyeceğini bir kez daha ortaya koymuştur. Dolayısıyla, iyi niyet yetkilerinizi kullanarak, Kıbrıs Rum tarafının adil, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme varmak adına, ön şartsız müzakere masasına dönmesini sağlamanız için ekselansların yardımını istirham ederim."

Bu konularda ilginizi çekebilir