Esad yemin etti

Haziran'da yapılan seçimlerde tekrar devlet başkanlığına seçilen Beşşar Esad, yemin etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Suriye'de Haziran ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Beşar Esad, Kuran'a el basarak yemin etti.

Esad, devlet televizyonunda yayınlanan görüntüde, ülkedeki başkanlık saraylarından birinde düzenlenen yemin töreninden sonra yaptığı konuşmada, ismini vermediği bazı Arap ve Batı ülkeleri ile muhalifleri işaret ederek, "Suriye'ye karşı düşmanca planlar ve komplolar düzenleniyor" dedi.

Konuşması boyunca "egemenlik referandumu" olarak nitelendirdiği devlet başkanlığı seçimini savunan Esad, seçimde "ülkelerindeki Suriyelilerin oy kullanmasına izin vermeyen" ülkeleri eleştirdi.

Suriye'de 1980'lerden bu yana yasaklı olan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) da ağır ithamlarda bulunan Esad, Ortadoğu'daki "Arap Baharı'nın "sahte" olduğunu savunarak, "Gerçek olsaydı gerici Arap ülkelerinden başlardı" ifadesini kullandı.

Esad, Suriye'deki çatışmalar için "iç savaş" teriminin kullanılmasını reddederek, "Bu 'teröristlere' meşruiyet kazandırma girişimidir. Suriye'deki krizin siyasi çözümü 'iç uzlaşı' üzerine kurulur. Terörle mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Suriye sorununun çözümü için "ulusal diyaloğu" savunan Esad, "Ulusal diyaloğun, bazı ülkeler için çalışan" ve "Yurtsever olmadıkları tespit edilen güçleri" kapsamayacağını dile getirdi.

"Terörü destekleyen Arap ve Batı ülkelerinin bunun bedelini ağır ödeyeceklerini" söyleyen Esad, "Suriye'nin her köşesinde güvenliği sağlayana kadar silahlı gruplarla savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Rakka'yı kurtarma sözü verdi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Esad, bazı ülkelerin bu konudaki tutumlarını eleştirerek, Filistin davasının Suriye için "temel mesele" olarak kalacağını ifade etti.

Rusya, İran ve Çin ile "vefakar direnişçiler" diye nitelendirdiği Lübnan Hizbullahı'na teşekkür eden Esad, bir süredir Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolünde olan Rakka'yı "teröristlerden" kurtarma ve Halep ilinde kontrollerinden çıkan bölgeleri "geri alma sözü" verdi.

Suriye'de 3 Haziran'da yapılan ancak başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası çevrelerce eleştirilen seçimde, yüzde 88,7'lik oyla Beşşar Esad'ın yeniden Devlet Başkanı seçildiği açıklanmıştı.