Esad'dan şok Paris açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Esad, "Siyasi tutum ne olursa olsun konu sivilleri öldürmekse bu kesinlikle terördür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırılarla ilgili olarak, "Şam yönetiminin, Dünyanın herhangi bir yerinde sivillerin öldürülmesine kesinlikle karşı olduğunu" iddia etti.

Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre Esad, Çek Literarni Noviny gazetesine verdiği demecin bugün yayımlanan bölümünde, "Siyasi tutum ne olursa olsun konu sivilleri öldürmekse bu kesinlikle terördür. Suriye dünyanın her hangi bir yerinde sivillerin öldürülmesine kesinlikle karşıdır. Teröre ve sivillerin öldürülmesine karşı olmak Suriye'nin temel ilkesidir" ifadelerini kullandı.

Bu ilkeyi Esed rejiminin herkesten daha iyi bildiğini önesüren Esad, "Sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyuyoruz. Suriye, Paris'te hayatını kaybedenlerin ailelerinin acısını paylaşıyor. Suriye'nin, krizin başından beri bunun olumsuz yansımalarının tehlikesine dikkat çekmeye çalıştığını batılı bazı taraflara hatırlatmak isterim. Suriye de 4 yıldan uzun süredir böyle bir teröre maruz. Binlerce masum Suriyeli teröre kurban verildi" yorumunu yaptı.

"Fransa'da yaşananlar Suriye'nin vizyonunu doğruluyor"

 Esad'a terörle mücadelede en iyi yolun sorulması üzerine, "Terörle mücadele ile teröre karşı savaş arasındaki farkı görmek gerekiyor. Bu süreçte terör masumları hedef aldı. Dolayısıyla terörle mücadele değil de teröre karşı savaşılması lazım. Terörle mücadelede ise orduya değil, uygun ve bilinçli politikalara ihtiyaç bulunuyor" cevabını verdi.

Terörle mücadeleyle ciddi şekilde ilgilenen devletler arasında veri paylaşımı olması gerektiğini belirten Esed, "Batılılara terör konusunda başından beri uyarılarda bulunduğunu" vurgulayarak şunları kaydetti:

"Suriye, Batılı kimi taraflara terörü desteklemeleri ve ona siyasi şemsiye temin etmelerinin doğru olmadığını, çünkü bu terörün bir gün mutlaka ülkelerine ve halklarına uzanacağını belirtmeye çalıştı. Maalesef bu konuda Suriye'ye kulak vermediler. Batılı kimi yetkililer dar görüşlü tavır sergiledi. Fransa'da yaşananlar Suriye'nin vizyonunu doğruluyor. Aynı zamanda Avrupa'nın politikalarının da sorgulanması gerektiğine işaret ediyor. Ortadoğu'da ve Fransa'da yaşananların yanı sıra hatta belki de daha önce Avrupa ülkelerinde yaşanan terörün sorumlusunun bu politikalar olduğu söylenebilir."

Fransa'da 12 Suriye'de 200 binin üzerinde insan öldürüldü

Paris'te 7 Ocak'ta haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'ya saldırı düzenlenmiş, 12 kişi hayatını kaybetmişti. Paris'in Porte de Vincennes bölgesinde Musevilerin işlettiği bir markete de 9 Ocak Cuma günü saldırı düzenlenmiş, 4 kişi öldürülmüştü.

Muhalif gösterilerin başladığı 15 Mart 2011'den bu yana Esed yönetimine bağlı ordu ve paramiliter güçlerin sivil yerleşim bölgelerine düzenledikleri saldırılarda 3 bin 500'den fazla çocuk hayatını kaybetti.
 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Suriye temsilcisi Elizabeth Hoff, ülkede ölü sayısının 200 bini aştığını ve çoğu yaralı olmak üzere 1 milyon kişinin sağlık yardımına muhtaç olduğunu açıklamıştı. Ölümlerin çoğunluğunu Esed yönetiminin sivil yerleşim birimlerine yönelik düzenlediği hava ve kara saldırıları sebep oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir