Eski devlet başkanı, belediye başkanı oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİLA - Filipinler'in eski devlet başkanı Joseph Estrada'nın, 12 yıl sonra siyasete dönerek başkent Manila'nın yeni belediye başkanı olduğu bildirildi.

Estrada'nın, pazartesi günü yapılan yerel seçimlerde, başkent Manila'nın yeni belediye başkanı seçildiği açıklandı.
Renkli kişiliğe sahip Estrada, siyasi hayatı boyunca belediye başkanlığı, senatörlük, başkan yardımcılığı ve devlet başkanlığı yaptı.
Film yıldızı da olan Estrada, 100 filmin başrolünde oynadı. Popülaritesini kullanarak siyasete atılan Estrada, 17 yıl San Juan şehrinin belediye başkanıydı. Bir dönem senatör olarak da görev yapan Estrada, eski devlet Başkanı Fidel Ramos'un yardımcılığını da yürüttü.
Filipinler'in 13. devlet başkanı olan Estrada, 2000 yılında Moro İslami Özgürlük Hareketi'ne karşı savaş başlatmıştı. Hakkında yolsuzluktan dava açılan Estrada, halkın tepkisi ve ordunun baskısı üzerine görevi bırakmak zorunda kaldı. 80 milyon doları zimmetine geçirmekten hüküm giyen Estrada, 7 yıl sonra affedilerek Ekim 2007'de serbest bırakıldı. 2010 yılında yapılan devlet başkanlığı seçiminde yüzde 26 oy alarak ikinci sıraya yerleşen Estrada, "Hayatımın son günlerini, tecrübemi kamu hizmetlerine sunmaktan başka bir arzum yok. Her şeyimi yoksulların kalkınmasına harcamak istiyorum" demişti.
Kamuoyunda şakacı kimliğiyle bilinen 76 yaşındaki Estrada, Luisa Pimentel ile yaptığı evliliğinden üç, evlilik dışı ilişkilerinden de beş çocuğu bulunuyor.