Euro, 1.48 ile zirvede

ABD ham petrolünün varil fiyatı zayıf dolar nedeniyle bugün yeniden 71 doların üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

FRANKFURT/VİYANA - Euro bugün, Avrupa'da öğleden sonraki işlemlerde dolar karşısında Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Dün New York'ta 1,4677 dolardan işlem gören Euro, bugün 1,4821 dolara kadar tırmandı. Bu, Euronun geçen yıl Ağustos'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu. Euro daha sonra 1,4795 dolara indi.

İngiliz sterlini de değer kazanarak 1,6323 dolara çıkarken, dün New York'ta 92,13 yen olan dolar bugün 91,39 yene geriledi.

Bu arada önceki gün 2 dolardan fazla değer kaybederek, 70 doların altına gerileyen ABD ham petrolünün varil fiyatı zayıf dolar nedeniyle bugün yeniden 71 doların üzerine çıktı. 

ABD ham petrolünün varil fiyatı Ekim ayı teslimi bugün 1,41 dolar artarak, 71,12 dolara çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı pazartesi günü 69,10 dolara kadar gerilemişti.       

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1,42 dolar artışla 70,11 dolar oldu.

Ekonomistler, petrol fiyatındaki yükselişin, doların değer kaybetmesi üzerine küçük bir toparlanma olduğunu, altın ve diğer bütün emtiaların, dolardaki düşüşü izlediğini söylediler.

Geçen yıl Aralıkta 32 dolara kadar inen petrolün varil fiyatı bu yıl en yüksek seviyesini 75 dolarla Ağustos ayında gördü. Ancak Eylül ayının başından bu yana petrolün fiyatı 68 ila 72 dolar aralığında sıkıştı kaldı.

Öte yandan dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali El Naimi, Suudi petrolüne talebin arttığını ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) gelecek yıl üretimini kesmeyeceğini söyledi.

El Naimi, "Dünya ekonomisi düzeliyor görünüyor. Umarım hızlı düzelir, bu yüzden petrol talebine etkisi olacak. Talep artarsa tabi ki arz onu karşılamalı. Bizim petrolümüze talep artıyor ve biz - en azından ben - ekonomik büyümenin başladığına ve devam edeceğine inanıyorum" dedi.