Euro Bölgesi, şubatta deflasyona geri göndü

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde düştü. İlk tahminlere göre Euro Bölgesi'nde şubat ayında deflasyona geri dönüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde şubat ayında yıllık enflasyon, beklentilerin oldukça altında kalarak yüzde -0,2 seviyesine geriledi. 

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ocak ayında yüzde 0,3 iken şubat ayında yüzde -0,2’ye indi. 

Bölgede en son negatif yıllık enflasyon oranı yüzde -0,1'le 2015 yılının Eylül ayında gerçekleşmişti. Yıllık enflasyona ilişkin piyasa beklentisi ise değişmemesi yönündeydi. Euro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, şubatta en fazla yıllık enflasyon artışı yüzde 1’le hizmetler sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 0,7 ile gıda, alkol - tütün ürünleri ve yüzde 0,3’le de enerji dışı sanayi ürünleri izledi. Bu dönemde enerji fiyatları ise yüzde 8 geriledi. Euro Bölgesi'nde şubat ayı öncü çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 0,9 artış beklentisinin altında kalarak yüzde 0,7 arttı. Enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti. Analistler, Euro Bölgesinde enflasyonun petrol fiyatlarında devam eden zayıflamadan ve küresel ekonomideki olumsuz gelişmelerden dolayı gelecek aylarda daha da düşmesinden endişe ediyor. ECB, aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart 2015’ten itibaren başlamıştı. Söz konusu program kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor. Bankanın 10 Mart’taki toplantısında para politikası duruşunu gözden geçirmesi ya da yeniden ele alması bekleniyor. şubat ayı enflasyonuna ilişkin detaylı verilerin 17 Mart’ta açıklanması bekleniyor.