Euro Bölgesi'nde güven endeksi son 8 ayın zirvesinde

Ekonominin rekor düşük seviyelerden çıkma çabaları sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

FRANKFURT - Euro kullanan 16 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi'nin işdünyası ve tüketici güven endeksleri yükseliş eğilimini dördüncü ayında da sürdürdü. Ekonominin rekor düşük seviyelerinden çıkma çabalarının sürdüğü gözlendi.

Avrupa Birliği komisyonu tarafından hazırlanan anketin sonuçlarına göre ekonomik eğilim endeksi Temmuz ayında son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 76.0 değerini aldı. Haziran ayında endeks 73.2 seviyesinde idi. Endeksin temmuz ayında yaşadığı artış beklentileirn üzerinde oldu. Beklentiler Temmuz ayında endeksin 75.3 seviyesinde olacağı yönünde idi. Haziran ayı endeks değeri ise 73.3 seviyesinden 73.2 seviyesine çekildi.

Komisyonun açıklamasına göre sanayi güven endeksi de Temmuz ayında -30 seviyesine yükseldi. Haziran ayında -32 seviyesinde olan endekse yönelik beklentiler de temmuz ayında endeksin -30 değerini alacağı yönünde idi.

Açıklanan veriler bütün alt sektörlerde de toparlanma yaşandığına işaret etti. Bununla birlikte kapasite kullanımı temmuz ayında sona eren 3 aylık dönem itibarıyla yüzde 69.5 ile rekor düşük seviyelere geriledi.

Euro Bölgesinde tüketici güven endeksi temmuz ayında hazirana göre 2 puan artış gösterdi Haziran'da -25 olan endeks -23 seviyesine yükseldi. Beklentileri ise temmuzda endeksin -24 olacağı yönünde idi.

Hizmet sektörü güven endeksi ise temmuz ayında -18 değerini aldı. Haziran ayında endeks -20 seviyesinde idi.

Perakendecilik sektöründe güven, anılan dönemler itibarı ile -17 seviyesinden -13 seviyesine yükselirken, inşaat sektöründe değişim göstermedi, -37 seviyesinde kaldı.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan bir diğer gösterge olan iş dünyası güven endeksi yükselişini dördüncü ayında da sürdürdü. Haziran ayında -2.92 olan endeks temmuz ayında -2.71 değerini aldı.