Euro Bölgesi'nde PMI ocakta hafif geriledi

Euro Bölgesi'nde ocak ayı öncü bileşik PMI, ocakta aralık ayına kıyasla hafif azalışla 54,3 puana geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde ocak ayı öncü bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocakta 54,3 puana gerileyerek iki ayın en düşük seviyesine indi.

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in öncü verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI aralık ayında 54,4 iken bu ay hafif azalışla 54,3 puana indi. Böylece son iki ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks, 54,5 puanlık piyasa beklentisinin de altında kaldı.

Euro Bölgesi'nde ocak ayı öncü imalat sanayi PMI aralık ayındaki 54,9 puandan 55,1 puana çıkarken, hizmet sektörü PMI 53,7 puandan 53,6 puana geriledi.

Almanya'da ise ocak ayı öncü bileşik PMI 55,2 puandan 54,7 puana ve hizmet sektörü PMI da 54,3 puandan 53,2 puana indi. İmalat sanayi PMI verisi ise 55,6 puandan 56,5 puana yükseldi.

Ocak ayındaki PMI verilerinin ön dökümü azalışa işaret etse de bu Aralık 2015'ten bu yana ikinci en yüksek değer ve son beş buçuk yılda görülen en yüksek değerlerden biri oldu.

Yılın başlangıcı aynı zamanda Şubat 2008'den bu yana aylık en yüksek istihdam artışının da sinyalini verdi.

"Euro Bölgesi ekonomisi 2017 yılına güçlü bir şekilde başladı"

IHS Markit Economics Baş Ekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında Euro Bölgesi ekonomisinin 2017 yılına güçlü bir şekilde başladığını belirterek, "Ocak ayı öncü PMI hem üretim hem de hizmetler arasında geniş tabanlı bir genişlemeyle çeyrek bazda yüzde 0,4'lük büyümeye işaret ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.