Euro Bölgesi’nde zor günler geride mi kaldı?

Ekonomi analistlerine göre, Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan’a rağmen ekonomilerindeki canlanmayla zor günleri geride bırakmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reuters’ta yer alan bir analizde, Yunanistan sıkıntılarına rağmen Euro Bölgesi'nde diğer ülkelerdeki iyileşmelerle işlerin yoluna girmeye başlayacağına işaret edildi. 

Analize göre, bunun en güzel örneği İrlanda ve İspanya. Her iki ülke de Yunanistan gibi Avrupa’dan yardım almıştı. Bu ülkeler kemer sıkma politikalarını yerinde uygulayıp, yapısal reformlara devam ederek ekonomilerini canlandırdı. Yardım alan bir diğer ülke olan Portekiz’de de işler yoluna giriyor. Euro Bölgesi’nin en güçlü ülkesi Almanya’dan da iyi haberler geliyor. Ülkede saatlik ücretlerde artış gözlendi. Bu da tüketici harcamalarının artması ve enflasyonda canlanma anlamına geliyor. Bölgenin diğer güçlü ülkeleri Fransa ve İtalya da uzun zamandır erteledikleri ekonomik reformları uygulamaya sokmaya hazırlanıyor. İtalya ve İspanya’da şirketlerin kullandığı kredilerin artması da işlerin iyiye gittiğinin bir diğer göstergesi. 

"Güneyde ayaklanmalar başlayacak"

Ancak tüm analistler aynı görüşte değil. Şüpheci analistlere göre, Yunanistan’da sol hükümetin göreve gelmesi, 19 üyeli bölgedeki ayaklanmaların başlangıcı. Avrupa’nın güneyindeki ülkelerde de aynı Yunanistan’da olduğu gibi ayaklanmalar başlayacak.  

" Sürdürülebilir olmayan bir şey devam ettirilemez"

ABD’li ekonomist Milton Friedman’ın inancı “Sürdürülebilir olmayan bir şey devam ettirilemez” inancı son dönemde yeniden dillendiriliyor. İnançları bu yönde olan uzmanlar, piyasa baskının kısa zamanda ortak para birimini devam ettirmek isteyen siyasi isteği sonlandıracağını düşünüyor. 

Almanya disiplinden ödün vermiyor

Uzmanlara göre Almanya artık orta para birliğinde yüksek enflasyon, borçların affedilmesi, ortak Eurobond’ların ihracı ya da mali yardımları istemiyor.