”Euro'nun istikrarı için krizden ders almak gerek”

Merkel, "Gelecekte son çare olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen bir ülkenin en azından geçici bir süre oy hakkı elinden alınmalı." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN- Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelecekte euro para biriminin istikrarının korunabilmesi için istikrar kriterlerinin daha da sıkılaştırılması gerektiğini savundu.

Merkel, yarın yayınlanacak "Bild am Sonntag" gazetesine yaptığı açıklamada, euro para birimini kullanan ülkelere daha sıkı şartlar getirilmesi gerektiğini belirterek, "Gelecekte son çare olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen bir ülkenin en azından geçici bir süre oy hakkı elinden alınmalı. Almanya bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor" şeklinde görüşe yer verdi.

Almanya'nın, Mayıs ayında AB bünyesinde maliye bakanları düzeyinde bir çalışma grubu oluşturulmasını sağladığını ve bu çalışma grubunun gerekli anlaşma değişiklikleri ile ilgileneceğini ifade eden Merkel, "Bunlara mutlaka euro istikrar kurallarının ihlal edilmesi durumunda uygulanacak yaptırımlar ile ilgili değişiklikler de dahil olacaktır" ifadesini kullandı.

euronun, bugüne kadar yaşanan bankalar krizinde bile, istikrarıyla büyük bir başarı projesi olduğunu kaydeden Merkel, "Ancak euronun gelecekte de güçlü ve istikrarlı bir para birimi olarak kalabilmesi için güncel krizden ders almalıyız" şeklinde görüş belirtti.

Öte yandan, Witten kentinde Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından düzenlenen bir gösteriye katılan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Alman bankalarının Yunanistan'a yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Almanya'nın İspanya, İtalya ve Yunanistan ile çok iyi ticari ilişkileri olduğuna dikkat çeken Gabriel, bu ülkelerin durumunun kötü olmasının, Almanya'nın durumunun kötü olması anlamına geldiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir