Euro/dolar tekrar 1,30'un üzerinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Uluslararası piyasalarda Euro/dolar paritesi 3 işlem gününün ardından tekrar 1,30 seviyesinin üzerine yükseldi. Dün Avrupa'da açıklanan makroekonomik verilerin pozitif etkisiyle 1,2939'dan başladığı yükselişini 1,30 sınırında tamamlayan parite bugün açılışla birlikte sınırlı da olsa yükselişine devam ederek, 1,3015'e kadar çıktı.

Stratejist Ahmet Mergen pariteyle ilgili değerlendirmesinde, Almanya'da dün açıklanan ZEW Endeksinin beklentilerden oldukça iyi gelmesinin etkisiyle alışların güçlendiğini belirterek, 1,2970 seviyelerinden gelen satışların sınırlı kaldığını ve İtalya ve İspanya CDS'leri (risk primi) üzerinde oluşan baskının hafiflemesi ile paritedeki yükseliş isteğinin korunduğunu kaydetti.

Mergen, şunları kaydetti:

"Bu akşamki FED toplantısında alınabilecek kararlar arasında faiz konusunda yapacakları bir şey olmasa da konuşulanlara bakılırsa, Fed'in 40 milyar dolara ek olarak 40-45 milyar dolarlık ek tahvil alımı yapabileceği şeklinde haberler piyasaya sızmış durumda. Bu haberlerin ne kadar doğru çıkacağını akşama göreceğiz, ama gene de Fed'in ucuz dolar ve düşük faiz politikasına devam edeceği sürpriz değil. Akşamki açıklamalar doları zayıf tutabilecek türden olabileceği için, dolaylı olarak Euro'ya yarayabilir. Orta vadede 1,3070 - 1,3080 aralığı direnç olarak güçlendi."