Eurogroup'tan ECB yorumu

Eurogroup Başkanı Dijsselbloem, "ECB, toparlanmayı desteklemeye devam edecek"dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın genele yayıldığı ve güçlendiği ortamda ECB'nin ekonomiyi desteklemeye devam etmeye hazır göründüğünü söyledi. 

"ECB, genişlemeci ve ekonomik toparlanmayı destekleyici, bugünkü Yönetim Konseyi toplantısında verilen ana mesajın da ekonomiyi desteklemeyi gerektiği sürece devam edecekleri olduğunu düşünüyorum" diye konuşan Dijsselbloem, Euro Bölgesi'nde deflasyon tehtidinden endişe etmediğini de vurguladı. Büyümenin Euro Bölgesi'ne döndüğünü ancak enflasyon, yatırım ve kredi akışının hala düşük olduğunu da ifade eden Dijsselbloem, gelecek yıl Euro Bölgesi'nde büyümenin daha da ilerlemesini beklediğini belirtti.

 "Para politikasının daha da gevşetilmesi gereksizdi"

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, Banka'nın dün açıkladığı parasal gevşeme adımının, uzmanların yaptıkları yeni tahminlerin taze endişeler ortaya koymadığı ortamda, gereksiz olduğunu savundu. 
    
Açıklanan yeni verilerin enerji fiyatlarında keskin düşüşün Euro Bölgesi'nin ekonomik toparlanmasını desteklediği yönündeki görüşünü teyit etiğini belirten Weidmann, cansız enflasyonun da büyük oranda düşük petrol fiyatlarından kaynaklandığını savundu. 

"ECB'nin attığı adım makul, daha fazla adım için kapı açık"

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Yves Mersch de Banka'nın varlık alım programının süresini uzatması ve mevduat faiz ranını düşürmesinin makul adımlar olduğunu ve ECB'nin ihtiyaç olması halinde daha fazla adım atmak için kapıyı açık tuttuğunu söyledi. 
   
"Bugün alınan karar makul ve haklı" diye konuşan Mersch, "Aynı zamanda Yönetim Konseyi ek adımlara ilişkin olarak tam gelişmeleri 
yakında izleyecek" dedi. 

"Gayrimenkul balonları yaşanması mümkün"

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ise  genişlemeci bir para politikasının büyümesi desteklemenin doğru yolu olduğunu ancak, gayrimenkul balonları gibi yan etkilerin izlenmesi gerektiğini söyledi.
    
Nowotny, "Uyguladığımız sağlıklı ilacın negatif yan etkilerine karşı dikkatli olmalıyız. Yan etkiler olabilir, örneğin gayrimenkuy piyaalarında balon gelişimi olabilir" diye konuştu.