Everest'e tırmanış ücreti azaltılıyor

Yeni uygulama tırmanıcılar için sevindirici olsa da çevreciler binlerce dağcının Everest bölgesine akın etmesinin çevresel etkileri olduğuna da işaret ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KATMANDU - Nepal, Everest Dağı'na tırmanma ücretini gelecek yıldan itibaren azaltacak. 

Nepalli yetkili Madhusudan Burlakoti, Everest'e tırmanış yapmak isteyenlerden gelecek yıldan itibaren 11 bin dolar alınacağını açıkladı. 

Mevcut uygulama çerçevesinde Everest'e tırmanmak isteyenler 25 bin dolar ödüyor, 7 kişilik grup ise toplam 70 bin dolar ödeme yapıyor.  

Burlakoti'ye göre, yeni ücretlendirme, grup indirimden yararlanabilmek için tanımadıkları ve farklı deneyim düzeyindeki insanlarla tırmanış yapmak durumunda kalanların işine yarayacak.  

Yorulan dağ 

Yeni uygulama, tırmanış ücretini fazla bulanlar için sevindirici olsa da çevreciler tırmanış sezonu olan bahar aylarında binlerce dağcının bölgeye akın etmesinin çevresel etkileri olduğuna da işaret ediliyor. 

Özellikle son yıllarda, dağcılardan geriye kalan atıkların çevreye ciddi zarar verdiği belirtiliyor. 

İtalyan dağcı Reinhold Messner'in, Nepal'e Everest'i birkaç yıllığına "dinlenmesi için" kapatması çağrısında bulunduğu ancak bu önerisinin kabul görmediği ifade ediliyor.  

Nepal, tırmanış ücretlerinden yılda 3,3 milyon dolar elde ediyor. Çok sayıdaki otel sahibi, rehber ve taşıyıcı da geçimini için bölgeye gelen dağcılardan kazanıyor. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir