Fabrikaları robot ordusu işgal ediyor!

Endüstriyel robotlar sanayinin her alanında ve üretimin her aşamasında kullanılır hale geldi. 2013'te dünya genelinde 179 bin adet endüstriyel robot satışı yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Artan işgücü maliyeti ve gelişmekte olan ülkelerle artan rekabet birçok şirketi verimliliği artırmak için endüstriyel robot kullanımına yönlendiriyor. Teknolojiyi daha iyi kullanmak isteyen üreticiler, geçtiğimiz yıl robot alımlarını rekor seviyeye çıkardı. 2013'de dünyada endüstriyel robot satışı yüzde 12 artarak 179 bin adetle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, en büyük alımı Çin yaptı. Sektörel bazda en büyük talep ise otomotivden geldi.

Asya ve Avustralya'da satışlar yüzde 18 yükselirken, Avrupa pazarındaki satışlar yüzde 5 artarak 43 bin adet oldu. Amerika kıtasındaki ülkelerin alımları yüzde 8'den fazla artarak 30 bin adeti aştı. Afrika'da ise 700'den fazla endüstriyel robot satıldı. Afrika'nın alımları önceki yıla oranla yüzde 87 çoğaldı. Asya'da Tayvan ve Endonezya, Avrupa'da İtalya ve İspanya giderek önem kazanan pazarlar olarak dikkat çekiyor. 

Ayrıntılar bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde...