Facebook'ta 20 milyon Türk var

Kullanımda 3'üncü büyük ülke olan Türkiye, listedeki sırasını bu hafta Endonezya'ya kaptırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – Türkiye'de geçen ay Facebook kullanıcılarının sayısı 20 milyonun üzerine çıktı. Facebook kullanımında geçen haftaya kadar 3. büyük ülke olan Türkiye, listedeki sırasını Endonezya'ya kaptırdı. Cep telefonları ise, sosyal paylaşım merkezine dönüşüyor

World Federation of Advertisers (WFA) ile Reklamverenler Derneği tarafından Global Advertisers Week kapsamında Swissotel'de düzenlenen Dünya Reklamverenler Konferansı'nın "Mücadeleden Çıkarken" başlıklı ilk oturumunda konuşan Facebook Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Blake Chandlee, çok büyük bir dönüşümden geçildiğine, insanların artık WEB'i çok daha fazla kullandıklarına, bununla birlikte asıl kontrolün tüketicilerin eline geçtiğine işaret etti.

Facebook olarak rakiplerin ne yaptığına değil, kendilerine odaklandıklarını dile getiren Chandlee, Facebook'un 400 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştığını ve Google'ı geçtiğini vurguladı. Chandlee, "Bir yıl önce bunu ben bile hayal edemezdim. Bizim için bu kilometre taşıydı. Sadece kullanıcı olarak değil kullanıcı sadakati açısından da böyleydi" dedi.

Türkiye'deki Facebook kullanıcılarının aktifliği konusunda da bilgi veren Chandlee, "Geçen ay Türkiye'de 20 milyon kullanıcının üzerine çıktık. Türkiye Facebook kullanımı anlamında 3. büyük ülke. Fakat Endonezya geçen hafta Türkiye'nin üzerine çıktı. Ayrıca bu kullanıcıların yarısı günlük olarak Facebook'u ziyaret ediyor" şeklinde konuştu.

Markalar ve hayranları

Çeşitli markalarla işbirliği içinde çalıştıklarına da değinen Chandlee, markaların hayranlıkları uygulamaları yaptıklarına dikkati çekerek, Starbucks'ın sayfasının 6 milyon, Adidas sayfasının 3 milyon hayranı olmasını başarıya örnek gösterdi.

Türkiye'de bunu en güzel Nike'ın yaptığını ve yüz binlerce kişinin Nike'ın Türkiye Futbol Turnuvası sayfasına üye olduğunu söyleyen Chandlee Türkiye'nin futbol sevgisine de dikkati çekti.

Mikrositede kampanya başlatmak yerine Facebook'ta kampanya açılarak yıllarca devam eden bir tüketici etkileşimi yaratılabilindiğine işaret eden Chandlee, şöyle konuştu:

"Artık marka yönetiminden topluluk yönetimine geçiyoruz. Vodafone (Ben dünyanın hakimiyim) kampanyasını Facebook üzerinden yürüttü ve çok başarılı oldu. 'Sen dünyanın hakimi olsan ne yaparsın?' diye soruldu. Birisi 'komşularına bir kamyon dondurma alırdım' dedi. Vodafone da gitti, o mahalleye bir kamyon dondurma dağıttı. Şirket Facebook kullanıcılarına özel bir tarife yapıyor.

Yeni dünya farklı bir zihniyet gerektiriyor. Bunun kolay olduğunu iddia etmiyorum. Şirket yöneticilerini ikna etmemiz lazım. Değişim, dijitale geçiş kararı üst yönetimin kararı olacak. Pazarlama yöneticileri olarak bizim bunu nasıl ölçeceğimizi, bunun nasıl hesap verebilir olacağını düşünmemiz lazım."

Chandlee, bir soru üzerine de, Facebook kullanıcılarına "Reklamları nasıl buluyorsunuz?" diye sorduklarını ve reklamlar rahatsız etmediği için "Ne reklamı?" cevabını aldıklarını dile getirdi.

Cep telefonları, sosyal paylaşım merkezine dönüşüyor

Nokia Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Pazarlama Kurulu Başkanı Pekka Rantala her gün dünyada 1,3 milyar kişinin Nokia kullandığına işaret ederek, bilişim sektöründe ve pazarlama alanında günümüzde meydana gelen gelişmelere değindi.

Artık marka konumlandırma anlayışının tamamen değiştiğini vurgulayan Rantala, geleceğin markalarının internet üzerinden "kulaktan kulağa" pazarlama ile kurulacağını söyledi. Rantala, artık pasif bir izleyicinin de olmadığını belirterek, tüketicilerin diyalog istediğine işaret etti.

Pazarlamanın da daha ölçülebilir hale geleceğini, Nokia cihazlarına küçük bir uygulama kurarak tüketici davranışlarını ölçümleyebildiklerini anlatan Rantala, "Gönüllü olarak bu çalışmaya katılanlar sayesinde biz kullanıcılarımızın bastıkları her düğmeyi takip edebiliyoruz. Hangi radyo istasyonunu dinliyor, hangi uygulamaları kullanıyor görebiliyoruz" diye konuştu.

Nokia kullanıcılarının telefon rehberlerine girdiğinde sosyal paylaşım merkezine giriyor gibi olacaklarını ve listelerindeki insanların o an ne yaptığını görebileceklerini söyleyen Rantala, Nokia cep telefonlarına uzun süredir navigasyon koyduklarını ve bu hizmeti ücretsiz sunduklarını dile getirdi.

Diğer markalarla işbirliği yapmak gerektiğini ifade eden rantala şu an bunu Facebook ile yaptıklarını, böylece hem tüketiciye daha büyük hizmet sunulabileceğini, hem de markaların pazardan daha büyük pay alabileceklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir