FAO gıda israfına karşı harekete geçti
FAO, gıda israfının önlenmesi amacıyla G20 ülkelerince yapılan çağrının ardından teknik bir platform oluşturdu
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye’nin girişimiyle G20 ülkelerinin gıda israfı ve kaybının azaltılması çağrısına yönelik, dünyada gıda israfının ölçülmesi ve sorunun önlenebilmesi için ülkeler arasında bilgi paylaşımını temel alan girişim başlattı.
İstanbul’da geçen mayıs ayında yapılan G20 ülkelerinin tarım bakanları toplantısında, küresel bazda bütün gıda unsurlarının israfının önlenmesi için yapılan "FAO harekete geçsin" çağrısı örgüt tarafından dikkate alındı.
FAO Direktörü Jose Graziano da Silva, G20’nin önceki dönem başkanı Türkiye ile mevcut dönem başkanı Çin’in temsilcileri, merkezi Roma'da bulunan FAO'da yapılan törene katıldı.
Törende, Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü (IFPRI) ve CGIAR Araştırma Enstitüsünce gıda kaybını ve israfını küresel bazda ölçmek, bu sorunun önüne geçebilmek için ülkeler arasında deneyim ile bilgi paylaşımını esas alan teknik bir platform oluşturuldu.
FAO Direktörü Da Silva törende yaptığı konuşmada, G20 ülkelerinin çağrısıyla oluşturulan platformun, G20 ülkelerinde ve düşük gelirli ülkelerde besin kaybı ile atıklarını ölçme kapasitesini artıracağını ifade ederek, "Bu platform, ülkelerin iyi uygulama ve bilgi ihtiyacına da yanıt verecektir" dedi.
Koordine olmalıyız
IFPRI Genel Direktörü Shenggen Fan da, "Biz, gıda kaybını ve israfını azaltmak için küresel çabaları koordine etmeliyiz. Bugün atılan adım da bu yönde” diye konuştu.
Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Müsteşarı Sinem Mingan da Türkiye'nin gıda kaybı ve israfını önleme konusundaki perspektifine, hayata geçirilen önlemlere ve alınan sonuçlara değindi.
G20 ülkelerinin, FAO’ya yaptığı çağrının temelinde, Türkiye’nin ekmek israfına yönelik yürüttüğü tüketici farkındalığını arttıran kampanyasının etkili olduğu belirtildi.