Fed faizi değiştirmedi

FOMC, gösterge faiz oranını yüzde 2'de bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed), yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.

Fed'in para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yaptığı toplantıda, faiz oranının yüzde 2'de kalmasını kararlaştırdı.

İkinci çeyrekte, ihracat ve tüketim harcamalarına bağlı olarak ekonomik faaliyetin arttığına dikkat çeken FOMC açıklamasında, istihdam piyasasındaki gevşeme ve mali piyasalardaki gerginliğin devam ettiği uyarısında bulunuldu. Önümüzdeki birkaç çeyrek dönemde kredi şartlarındaki sıkılaşma, konut piyasasında daralma ve artan enerji fiyatlarının büyüme üzerinde baskı yaratabileceği ifade edilen açıklamada, zaman içinde piyasalarda likiditeyi artırıcı önlemlerin büyümeyi teşvik etmesinin beklendiği kaydedildi.

Komitenin yıl sonuna doğru ve gelecek yıl enflasyonun normal seviyelere ineceğini tahmin ettiği belirtilen açıklamada, görünümün ise belirsizliğini koruduğuna işaret edildi.

Gerekirse sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarı için yeni tedbirler alınabileceğini belirten Komite, büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin devam ettiği, enflasyonu ise yükseltebilecek tehlikelerin bulunduğunu bildirdi.

Fed, ciddi kredi kriziyle mücadele kapsamında geçen yıl Eylül ayında faiz oranlarını düşürme çabası içine girmişti. Fed, faiz oranını, yedi kez düşürerek, 30 Nisan'da yüzde 2'ye indirmişti.

Fed, 24-25 Haziran'da yaptığı toplantıda yüzde 2 olan faiz oranını değiştirmemiş, Fed yetkilileri artan petrol fiyatları yüzünden enflasyon baskıları konusunda artan kaygılara dikkat çekmişlerdi.