‘Fed politikaları küresel ekonomiden etkilenmemeli'

Fed üyesi Williams küresel risklerin üzerinde durmadı, ABD'deki enflasyona dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON -  ABD San Francisco Fed Başkanı John Williams, bankanın ancak enflasyon veya ücretlerinin yükselmemesi durumunda faiz artırımını ötelemesi gerektiğini söyledi.

Williams bu tavrıyla küresel ekonomideki zayıflığa dair endişeleri önemsemediğini belli etmiş oldu.
              
Reuters ile söyleşi yapan Williams, enflasyon Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşma yönünde önemli bir işaret vermez ve görünüm "belirgin şekilde" değişirse, kendisinin yeni bir tur varlık alımını bile destekleyebileceğini belirtti.
              
Williams'ın açıklamaları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın görüşleri konusunda fikir veren iyi bir gösterge olarak değerlendiriliyor.
              
Bu ifadeler, Çin ve Avrupa'daki zayıflıktan finans piyasalarının duyduğu kaygının Fed'i etkilemediğini ve bankanın  faizleri yükseltme kararını değiştirmediğini gösteriyor.
              
Williams faiz artırımı için bugünden itibaren dokuz ay kadar sonrası için yaptığı çağrı ile ilgili görüşünün devam ettiğini de yineledi.
              
Yellen'ın uzun süre boyunca önemli danışmanları arasında yer alan ve gelecek yıl yeniden Fed politikalarını belirleyen kurulda oy hakkına sahip olmaya hazırlanan Williams, yatırımcıların değişen beklentileriyle ilgili olarak da önemli
bir endişesinin bulunmadığını söyledi.
              
Williams, "Bir iki (Fed) toplantısında görülen farklılıklar bence o kadar anlamlı değil.  Veriler ortaya çıktıkça  ve beklentiler evrildikçe görüşlerden biri veya diğeri haklı çıkacaktır" dedi.
              
ABD'de ekonomik büyümenin hız kazanması halinde Fed'in faizleri beklenenden daha erken artırabileceğini de belirten Williams, daha  büyük endişe kaynağının ekonomide bir gerilemenin ortaya çıkması olduğunu söyledi.
             
Fed'in bir sonraki para politikası kurulu toplantısı 28-29 Ekim'de yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir