Fed'den iki farklı faiz açıklaması

Celevand Fed Başkanı Mester ile Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard faiz artırımına ilşikin açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in faiz artırımı sürecine ilişkin yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. 

Son olarak Celevand Fed Başkanı Mester ile Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard faiz artırımına ilşikin açıklamalarda bulundu. Mester, "Mart ayında faiz artırımı değerlendirilmeli" derken Brainard, "Faiz konusunda çok ihtiyatlı olunması gerektiği görüşüm değişmedi" diye konuştu.

Celevand Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in mart ayında yapacağı Fedeal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımını değerlendirmesi gerektiğini söyledi. 
Mester, düşük enflasyon ve ekonomide bazı zayıflıkların faiz artırımı konusunda tartışmaları engellememesi gerektiğini vurguladı.
      
Mester yaptığı açıklamada, "Faiz artırımı mart ayında masada olmalı. Enflasyon beklentileri makul şekilde iyi çıpalanmış olmaya devam ediyor. Global ekonomide bazı aşağı yönlü riskler ve ABD ekonomisinde bazı sektörlerde zayıflıklar olsa da bunların ekonomik görünümde kayda değer bir değişiklik yarattığını düşünmüyorum" diye konuştu. 
     
Mester, Mart ayındaki FOMC toplantısında faiz artırımını savunup savunmayacağı konusunda ise yorum yapmadı.

"Faiz konusunda çok ihtiyatlı olunması gerektiği görüşüm değişmedi"

Öte yandan Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde düşük enflasyon ve faiz orannlarının ABD'de olması öngörülene göre daha düşük bir politika patikası izlenmesi sonucuna yol açabileceğini söyledi. 
    
Ocak ayında enflasyonda yaşanan güçlü artışın Fed'in faiz artırımı konusunda çok ihtiyatlı olması gerektiği görüşünü değiştirmediğini ifade eden Brainard, ABD'de politika yapıcıların teşvikleri artırması ihtiyacı görmediğini de ifade etti. 

Brainard, "Negatif faiz oranları ABD'de cari şartlar altında politika değerlendirmeleri içinde yer almaya uygun değil. İstihdam piyasasında iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz" diye konuştu. Brainard, deniz aşırı zayıflıklardan kaynaklı kırılganlıklar da dikkate alındığında Fed'in ABD'de ekonomik toparlanmayı büyütmesi gerektiğini de vurguladı.