Fed'den iki farklı faiz yorumu

Fed Boston Başkanı Rosengren, "Yavaşlayan büyüme Fed'in öngörülen faiz artırım patikasını zora sokar" şeklinde görüşlerini açıklarken, Dallas Fed Başkanı Kaplan, "3-4 faiz artırımı en makul senaryo" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, global ekonomi ve ABD ekonomisinde yavaşlamanın Fed tarafından hesaba katılması gerektiğini söyledi. Rosengren büyüme oranlarının yavaşlamaya devam etmesi halinde Fed'in Aralık ayındaki FOMC toplantısında ortaya koyduğu 2016'da 4 faiz artırımı yapılabileceği yönündeki tahminin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalacağını savundu. 

Fed'in Aralık ayında yaptığı faiz artırımının şu ana kadar sorun çıkarmadığını belirten Rosengren, bununla birlikte faiz artırımından bu yana gelen haberlerin iyi olmadığını vurguladı. 

"Çin'in hisse senedi piyasalarında gerileme, zayıf petrol fiyatları ve diğer faktörlarin global büyümenin ciddi şekilde yavaşladığı endişelerini artırıyor" diye konuşan Rosengren, ABD ekonomisi için için yıl sonu Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerinin de yurt içi büyümenin yavaşlaması olasılığını artırmakta olduğunu savundu. 

Zayıf enflasyon rakamları bu endişeler ile bir araya geldiğinde Fed'in beklenen faiz artırım hızını yavaşlatmak zorunda kalabileceğini belirten Rosengren, "Daha fazla faiz artırımı için verilerin büyümenin potansiyel seviyede vera üzerinde olduğunu gösterecek kadar güçlü olması, enflasyon hedefine doğru ilerlendiğine dair ikna edici kanıt gerekli" diye konuştu. 
    
Rosengren, uluslararası şartları özellikle de Çin'in ekonomik büyemesine iliykin endişelerin devam sürmesi, zayıf enflasyonun devam etmesi halinde Fed'in beklenen faiz artırımlarında aşağı yönlü revizyon yapılabileceğini vurguladı.

"3-4 faiz artırımı en makul senaryo"

Öte yandan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, uluslararası piyasalarda yaşanan son kargaşanın Fed tarafından izlenmesi ve iyi anlaşılması, ancak ABD ekonomisinin buna aşırı tepki göstermemesi gerektiğini söyledi. 
     
Bloomberg TV'ye konuşan Kaplan, "ABD'de tüketiciler piyasalardaki son dalgalanmalara aşırı önem veya reaksiyon vermemeli" dedi.  "Piyasaların bize ne söylemek istediğini anlamak zaman alacak" diye konuşan Kaplan, Çin'in ekonomide başa çıkmaya çalıştığı bir dizi konunun vurguladı.
    
Çin'de ve finansal piyasalarda yayanan gelişmelere rağmen ABD ekonomisinin tam istihdama ulaşma yolunda iyi bir ilerleme sağladığını ifade eden Kaplan, "ABD'de bu yıl GSYH büyük olasılıkla yüzde 2-2.5 büyüyecek. İşsizlik oranının daha da düşmesini bekliyoruz" dedi. 

Fed'in bu yıl ne kadar faiz artırımı yapacağını söylemek için çok erken olduğunu ifade eden Kaplan, "3 veya 4 faiz artırımı şu anda en makul senaryo" diye konuştu.