Fed'den yeni hamle

ABD Merkez Bankası, tüketici kredileri kullanılabilirliğini ve mortgage destekli menkul kıymet piyasaların genişletecek yeni programlar açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed), daralan kredi piyasalarını canlandırma desteği sürüyor. Fed, tüketici kredileri kullanılabilirliğini ve mortgage destekli menkul kıymet piyasaların genişletecek yeni programlar açıkladı. 

Açıklanan bu Varlık Destekli Menkul Kıymet Kredi Kolaylığı (TALF) çerçevesinde New York Fed, yüksek notlu tüketiciler ve küçük işletmeler tarafından desteklenen varlık destekli menkul kıymetleri ellerinde tutanlara 200 milyar dolar kredi verecek.

Fed, kredi verilecek varlık destekli menkul kıymetler olarak otomobil kredileri, eğitim krediler, kredi kartı kredileri ve ABD Küçük İşletme İdaresi tarafından garanti edilmiş küçük işletme kredileri tarafından desteklenen menkul kıymetleri gösterdi. Bu listenin daha sonra ticari ve devlet destekli kuruluşlar tarafından çıkarılmamış konut mortgageleri destekli menkul kıymetler için genişletilebileceğini vurguladı.

ABD Hazine'sinden 20 milyar dolar

New York Fed'in vereceği 200 milyar doların yanı sıra ABD Hazine Bakanlığı da bu programa TARP'den 20 milyar dolar ayıracak. Fed ayrıca, devlet destekli şirketler (GSE) tarafından desteklenen mortgage destekli menkul kıymetlerden yıl sonuna kadar başlayacak program çerçevesinde 500 milyar dolarlık alım yapacak. Fed ayrıca GSE'lerin borçlanma kağıtlarını gelecek hafta başlayacak ihalelerle 100 milyar dolarlık alım yapacak.

Piyasalardan olumlu tepki

Fed'in yeni destek programının açıklanmasının ardıdnan endekslerde yükseliş hızlandı. Avrupa'da yükseliş yüzde 2'yi geçerken, ABD vadeli işlemlerde yüzde 1'in üzerinde değer kazandı. İMKB ise 24.500'ün üzerine geldi. Yurtiçi piyasada dolar 1.57 YTL'ye geldi.