Fed'in faiz artırımı enflasyonun seyrine bağlı

ABD’de gevşek para politikasının savunucularından olan Şikago Fed Başkanı Evans, Fed'in faiz artırımının enflasyonun seyrine bağlı olduğunu belirterek, faiz artırımının gelecek yıl, hatta 2016'dan önce yapılmayabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şikago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in faiz artışının büyük ölçüde şu anda yüzde 2 olan hedefin altında seyreden enflasyona bağlı olduğunu belirterek, faiz artırımının gelecek yıl, hatta 2016'dan önce yapılmayabileceğini söyledi.

Fed'in izlediği gevşek para politikasının savunucularından olan Evans, TCMB tarafından düzenlenen Macro Workshop 2014'te yaptığı konuşmada herhangi faiz artırımı üzerinde düşünebilmek için önce enflasyonun yüzde 2'ye çok daha yaklaşması gerektiğini ifade etti.

Evans, "Ekonomide şu anki koşulların para politikasının 2015'te, hatta 2016'da bile son derece destekleyici olmasına imkan verdiğini herkes anlıyor, herkes bu konuda rahat" dedi.

ABD'de bir süredir yüzde 2 olan hedefin oldukça altında seyreden enflasyon Fed yetkilileri arasında endişe yaratıyor. Ancak en son açıklanan nisan verisine göre enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 0.2 ile Kasım 2012'den bu yana en sert artışı kaydetmesi ve yıllık bazda yüzde 1.6'ya yükselmesi enflasyonda toparlanmaya işaret ediyor.

Evans Fed'in yüzde 2 olan hedefin enflasyon için tavan seviye olmadığını ve enflasyonun bu düzeyin üzerine çıkabileceğini söyledi.

Büyüme ikinci çeyrekte yüksek olabilir

ABD'de büyümenin gelecek üç çeyrekte yüzde 3 civarında olmasını beklediğini de ifade eden Evans, ikinci çeyrekte büyümenin biraz daha yüksek olabileceğini belirtti.

Stok ayarlamalarının ilk çeyrekte ekonomiyi aşağı çektiğini belirten Evans, bundan sonra stok ayarlamalarının ekonomi üzerinde negatif bir etki yaratmayacağını söyledi.

ABD Merkez Bankası yetkilileri, uygulanan aşırı gevşek para politikasının sıkılaştırılması için temelleri Nisan ayındaki toplantıda atarak, para politikasını hangi araçları kullanarak sıkılaştırmaya başlanacağını değerlendirmişti.

Ancak geçen ay yayımlanan toplantı tutanaklarında yetkililerin kesin bir karar almadıkları görülmüştü.

Evans, "Beklentiler tahvil alımlarının yıl sonuna kadar tamamlanabileceği yönünde" dedi.

İşsizlik oranındaki yükseliş benim için şaşırtıcı olmaz

ABD'de işsizlik oranında sınırlı bir yükselişin olabileceğini söyleyen Evans, "İşsizlik oranındaki yükseliş benim için şaşırtıcı olmaz, Fed'in ekonomiye dair değerlendirmesi bu durumu içeriyor" dedi. Evans, ABD'de işgücüne katılımın ise Fed'in beklentilerinden daha fazla azaldığını da belirtti.

Fed'in dünya üzerinde finansal istikrara önem vermek için güçlü sebepleri olduğunu söyleyen Evans, konuşmasında ayrıca para politikası araçlarının finansal istikrar üzerindeki riskleri yönetmek için kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, hem Fed hem de diğer merkez bankalarının benimsedikleri bu uygulamanın aksi yönde görüş belirtti.

Evans konuşmasında denetim ve piyasa disiplini ile yatırımcıların aldığı risklerin kontrol altında tutulabileceğini belirterek, "Para politikası araçlarını finansal riskler karşısında kullanmak enflasyonun hedefin altında kalmasına veya kaynak açığına neden olabilir" dedi.

Bağımsızlık tüm merkez bankaları için önemli

Evans, merkez bankalarının bağımsız olması gerektiği konusunda ise "Merkez Bankası bağımsızlığı Fed için olduğu kadar tüm merkez bankaları için önemli" açıklamasında bulundu.