Fed'in faiz hamlesine analistler ne diyor?

Fed'in beklentilere paralel faiz artırarak güvercin bir hamle yaptığını belirten analistler, bankadan yapılan açıklamalarda ise şahin bir tavır sergilendiğini düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Fed, faiz oranlarını artırdı, 2018'de 3 artırım beklemeye devam ediyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 2 günlük toplantısında bu yıl içinde faizleri üçüncü kez artırma kararı aldı. Fed, kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 1,25-1,50 seviyesine yükseltti.

Fed, ayrıca 2018 yılında 3 kez daha 25'er baz puanlık faiz artırımı yapılacağı tahminini bağlı kaldı.

FOMC ayrıca 2018 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,1'den yüzde 2,5'e çıkardı. Banka, 2018 ve 2019'da ortalama işsizlik oranının hali hazırdaki yüzde 4,1'den yüzde 3,9'a gerileyeceğini de tahmin etti.

Peki Fed'in piyasalar açısından merakla beklenen bu kararını nasıl değerlendirmek lazım?

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu:
Fed’den sürpriz yok

"ABD Merkez Bankası Fed beklenildiği gibi faizini 25 baz puan arttırdı ve yüzde 1.50 seviyesine çekti. Ekonomik projeksiyonlarda 2018 yılı için 3 faiz artırımı beklentisi korunuyor. Burada bir sürpriz yok. Büyüme konusunda 2018 yılı büyüme beklentisini yüzde 2.1’den yüzde 2.5 seviyesine yukarı yönlü ve işsizlik oranını ise yüzde 4.1’den yüzde 3.9 seviyesine aşağı yönlü revize edilmiş. PCE enflasyon beklentisi ise 2018 yılı için yüzde 1.9 seviyesinde aynı bırakılmış.

Genel olarak 2018 yılı için büyüme ve işsizlik konusunda ılımlı bir beklenti olmasına karşılık, enflasyon konusunda hala belirsizlikler bulunuyor. Büyüme ve işsizlikteki olumlu beklentiler, Trump’ın vergi yasalarına yönelik beklentileri yansıtıyor olabilir.

2017 yılı beklentileri yüzde 2.5 büyüme, yüzde 4.1 işsizlik oranı ve yüzde 1.7 PCE enflasyonu şeklinde görülüyor. Ancak piyasalar artık 2018 yılı beklentilerine önem vermekte.
Karar metninde önemli bir tonlama yok. Enflasyon konusunda daha güçlü sinyaller olduğu belirtilmiş ancak beklentileri çok etkilememiş. 2 Fed üyesi faiz artırmama yönünde oy kullanmış.

Piyasa için beklentilere paralel ve sürprizler içermeyen bir Fed kararı denilebilir. Zaten bu beklentiler piyasada fiyatlanmıştı. Mevcut fiyatlamalarda karar öncesindeki hareketlerin bir düzeltmesi yaşanıyor diyebiliriz. Şu an için dolar bir miktar değer kaybediyor. Bu zaten beklentiler yönünde olan bir gelişmenin realize olmasının bir sonucu ve piyasalarda 2018 yılında daha fazla faiz artırımı gibi bir ihtimal bertaraf edilmiş durumda. Bu Fed kararının sınırlı güvercin olarak algılanmasını sağlamış görünüyor.

Fed’den ilk faiz artırımı Mart toplantısında olabilir. Beklentiler zaten şimdilik o yönde bulunuyor. Bu metin Gelişmekte Olan Ülke para birimleri için olumlu olabilir. Bakıldığında TL, Ruble, Real, Zar gibi para birimleri değer kazanıyor.

Dolar/TL 3.82 seviyesine gerilemiş durumda. Kararın gelişmekte olan piyasalar için esen ılımlı rüzgarı desteklemeye devam edeceği söylenebilir. Dolar/TL paritesi 3.8350 seviyesindeki direncinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareketler devam edebilir. Yarınki TCMB kararı elbette önemli olacak. Merkez Bankasından piyasa beklentilerini tatmin edici bir hareket gelmesi durumunda dolar kurundaki gevşeme daha aşağı seviyelere doğru devam edebilir.

Euro/dolar paritesi 1.18 seviyesine doğru yükseliyor. Piyasalarda sınırlı güvercin bir algı olduğu ortada."

Kapital Fx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan:
Fed bu sefer daha ikna edici

"Fed beklendiği gibi 25 baz puanlık faiz artışı yaptı ve fonlama oranını yüzde 1,50’ye getirdi. Elbette Fed’in ders niteliğinde olan piyasa iletişimi çerçevesinde herkes tarafından beklenen bu faiz artışı sürpriz olmamakla beraber, iki FOMC üyesi Chicago Fed Başkanı Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin karara serh koyduğunu görüyoruz. 2018’de oy vermeyecek olan bu Başkanlar’ın temel argümanı da enflasyonun halen düşük olduğu ve faizlerin olduğu yerde kalması gerektiği yönünde. Bunun dışında Fed’in işsizlik ve enflasyon beklentilerinde büyük bir değişiklik söz konusu değilken büyüme beklentilerinde 2018 için yapılan yüzde 2,1’den yüzde 2,5’e revizyon dikkat çekiyor.

GSYH beklentisindeki yukarı yönlü değişim Trump’ın mali ajandasından ileri geliyor, ancak tam anlamıyla beklentilere yedirildiğini söylemek de zor. Fed kararı açıklanmadan dakikalar önce Temsilciler Meclisi ve Senato Cumhuriyetçileri’nin ortak vergi tasarısı üzerinde anlaştıkları haberi geldi. Buna göre kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 21’e inmesi 2018’de yasalaşacak. Tabii Alabama’da alınan seçim yenilgisi nedeniyle Cumhuriyetçiler Senato’da bir koltuk kaybetti ve koltuk değişimi gerçekleşmeden Noel’den önce vergi planı işi bitirilmek isteniyor. Bunun büyümeye etkisi Fed tarafından hesaba katılmış görünüyor. Bununla beraber enflasyon beklentilerinin revize edilmemesi ve bugün gelen Kasım ayı TÜFE’si itibariyle henüz tüketici fiyatlarında istenen ivmenin yakalanamamış olması bazı soru işaretleri getiriyor. Bu yüzden 3 olan 2018 faiz artırımı sayısı beklentisi değişmedi ve nokta grafiği 3 faiz artırım pozisyonunda kalmaya devam etti. En bariz hareket 2020’ye ilişkin; medyan fonlama oranı beklentisi yüzde 2,75’ten yüzde 3,063’e gelmiş.

Çekirdek PCE’yi referans alırsak, enflasyon beklentisi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 2 seviyesinde tutulmuş, yani Fed hedefe 2019 yılında varmayı bekliyor. 2018 ve 2019 için yüzde 3,9’a, 2020 için ise yüzde 4’e indirilen işsizlik oranı beklentileri çerçevesinde istihdam piyasasında iyileşme devam edecek görünüyor. Ancak düşük işsizlik oranının Philips kuralı gereğince neden enflasyona halen yansıyamadığını Fed açık seçik bir şekilde ortaya koyamıyor. Ancak görünen o ki, teori eninde sonunda galip gelecek ve enflasyonda artış zaman içinde gerçekleşecek. Özellikle Trump paketi etkisi büyümeye yansıdığında, ekonomideki bu ivme ile enflasyonda da artışın eninde sonunda gerçekleşeceği düşünülüyor.

Bugüne kadar her türlü soruya iktisat temelleri içerisinde doğru cevaplar veren Janet Yellen, her ne kadar 31 Ocak’taki FOMC toplantısında da koltukta olacak olmasına rağmen son kez FOMC basın toplantısına çıktı. Konuşmasında öne çıkan satır başlarından birisi, vergi değişikliklerinin ekonomiye etkisinin henüz belirsiz olduğu yönünde. Dolayısıyla GSYH revizyonunda paketin geçmesinin ardından Mart 2018 FOMC’sinde de bazı revizyonlar söz konusu olabilir. Artı olarak, 2017’ye girişte 3 faiz artırımına piyasayı inandıramayan Fed’in, bu sefer ekonomik gerçekler ve beklentiler ışığında piyasa açısından daha ikna edici olduğunu; bu yüzden piyasa beklentisi dışına çıkmamakla güvercin, açıklama bazlı olarak ise şahin olduğu yorumunda bulunuyorum. Fed opsiyonları Mart 2018 FOMC’si için yüzde 63 faiz artırım ihtimali ortaya koyuyor. Hatırlarsak bu toplantı için de Eylül’de beklentiler aşağı yukarı bu seviyedeydi. Özetle ABD ekonomisi daha iyi durumda ve Fed gelecek yıl kademeli sıkılaşma patikası çerçevesinde faiz artırımlarına devam edecek görünüyor."

ABD Merkez Bankası'ndan yılın son faiz hamlesiABD Merkez Bankası'ndan yılın son faiz hamlesi

Fed, büyüme tahminini yükselttiFed, büyüme tahminini yükseltti

Yellen: Faiz artışı, kademeli sıkılaştırmayı garantilediYellen: Faiz artışı, kademeli sıkılaştırmayı garantiledi