Ferrari'nin eski patronu Alitalia'nın başına geçti

Ekim ayı başında Ferrari'deki başkanlık koltuğunu bırakan Montezemolo, İtalyan ulusal hava yolu firması Alitalia'nın Etihad Havayolu ile yaptığı ortaklığın yeni patronu oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Dünyaca ünlü İtalyan otomotiv firması Ferrari'deki başkanlık koltuğunu geçen ay devreden iş adamı Luca di Montezemolo, İtalyan ulusal hava yolu firması Alitalia'nın, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Etihad Havayolu ile yaptığı ortaklığın yeni patronu oldu. 

İtalya'da bir süre önce gündeme gelen İtalya Sanayiciler Birliği (Confindustria) ile Ferrari'nin eski başkanı Montezemolo'nun Alitalia'nın başına geçeceği iddiaları bugün gerçeğe dönüştü. 

Alitalia Yönetim Kurulu'ndan bugün yapılan açıklamada, 67 yaşındaki iş adamı Montezemolo'nun, Alitalia'nın Etihad Havayolu ile yaptığı ortaklığın yeni başkanı olarak atandığı, bu kararın genel kurulda onaylanması gerektiği, bunun için de 20 ve 26 Kasım tarihlerinde genel kurula gidileceği bildirildi. 

Açıklamada, Montezemolo'nun yardımcısının ise Etihad CEO'su James Hogan olacağı belirtildi. 

Ferrari'de başkan olarak geçirdiği 23 yılın ardından markanın Formula 1'de aldığı başarısız sonuçlar nedeniyle görevden ayrılması istenen ve Ferrari hisselerinin yüzde 90'nı elinde bulunduran bir başka İtalyan otomotiv devi FIAT ile anlaşmalı ayrılığa giden Luca di Montezemolo, geçen 13 Ekim'de resmen Ferrari ile yollarını ayırmıştı. 

Montezemolo, Ferrari'den daha ayrılmadan İtalyan basınında çıkan haberlerde, geçen ağustos ayında imzaların atılmasıyla resmiyete dökülen Alitalia-Etihad ortaklığının başına geçebileceği iddia edilmişti. 

Ekonomik dar boğazda olan ve kendisini yenilemekte güçlük çeken İtalyan ulusal hava yolu şirketi Alitalia'nın Etihad ile yaptığı ortaklık kapsamında; BAE firması Etihad, Alitalia nezdindeki hisselerini arttıracak ve Avrupa'daki uçuşlarda İtalyan firmasından yararlanacak. Bunun karşılığında Etihad'ın İtalyan firmasına toplamda 1 milyar 758 milyon avroyu bulacak yatırım yapacağı açıklanmıştı. 

Bu arada, Montezemolo'nun başkanlığa getirildiğinin duyurulduğu açıklamada, Alitalia Yönetim Kurulu'nun, bu yaz karar verilen 300 milyon avroluk sermaye artışından 80 milyonluk diliminin kullanılmasını talep ettiği de aktarıldı.