Filistinlilerin Abbas'a öfkesi dinmiyor

Abbas'ın, Barak'tan Gazze'deki katliama devam etmesini istediği öne sürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - İsrail'i, yılbaşındaki 22 gün süreli Gazze Operasyonu sırasında savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone Raporu'nun, BM İnsan Hakları Konseyi'nde görüşülmesinin ertelenmesinin yankıları sürüyor.

Raporun ertelenmesine Filistin yönetimi liderliğinden onay geldiği iddiaları, Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler'i sokağa dökerken, Filistin'de adeta iç kriz doğmasına yol açtı. Bir yerel Filistin haber ajansının, raporun ertelenmesiyle ilgili iddiaları ise siyasal gözlemcilere göre Filistin yönetimini hem iç hem de dış kamuoyunda daha da sıkıntıya sokacak görünüyor.

Raporun BM İnsan Hakları Konseyi'nden uluslararası mahkemeye taşınmasını bekleyen Filistinliler, görüşmenin ertelenmesinin ilk şaşkınlığının ardından, dün ve bugün sokaklara dökülüp tepkilerini ortaya koydular. Batı Şeria'da Ramallah'taki gösterileri Gazze Şeridi'nde, operasyon sırasında ölen ve yaralananların yakınlarının protestoları izledi.

Gazze'de BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın binası önünde toplananlar, insan hakları örgütlerinden Goldstone Raporu'nu uluslararası mahkemelere taşımalarını ve Filistin halkına karşı insanlık suçu işleyenlerin yargılanması için kendilerine yardım edilmesini istediler.

Gösteride, raporun görüşülmesini ertelettiği öne sürülen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hedef alındı ve aleyhine sloganlar atıldı. Gösteride konuşan ve ailesinin çoğunu operasyon sırasında yitiren Nafız El Daye adlı Gazzeli, "Abbas yönetimi bizi sırtımızdan vurdu. Hiç kimsenin bizim kanımız üzerinden pazarlık yapma hakkı yoktur" diye konuştu.

"Abbast'tan yanıt"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin'in BM İnsan Hakları Konseyi'nde gözlemci olarak yer aldığını, bu nedenle bir isteği sunma, geri çekme veya erteletme gibi bir hakkının bulunmadığını belirterek, kendisini savundu.

Abbas, eleştirilere karşı resmi bir ziyaret için bulunduğu Yemen'den yaptığı açıklamada, ilgili tüm taraflarla gerekli temasları kurup konuyu araştıracak bir komiyon oluşturulmasını istediklerini hatırlatıp, bu komisyonun, raporun görüşülmesinin ertelenmesinin arkasındaki gerçeği tüm dünyaya açıklayacağını bildirdi.

Filistin Bakanlar Kurulu da yaptığı açıklamada, Abbas'ın bu kararın nasıl alındığına ilişkin bir soruşturma komisyonu kurmasının olumlu karşıladıklarını kaydetti.

Hükümet olarak, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yol açtığı savaş suçları ve ihlallerinin ortaya çıkmasına hep destek verdikleri ifade edilen açıklamada, Arap devletleri ve uluslararası düzeyde, Goldstone Raporu'nun bir sonraki BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında görüşülüp kabul edilmesi için çalışmaların süreceği de kaydedildi.

Şehab Ajansı: "Abbas Barak'tan operasyonları sürdürmelerini istedi"

Filistin haber ajanslarından Şehab ise Mahmut Abbas'ı hem iç, hem de dış kamuoyu karşısında güç duruma düşürecek bir habere yer verdi.

Şehab, Washington'daki iyi haber alan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Filistin'in, Goldstone Raporu'nun görüşülmesinin ertelenmesine destek vermesinin gerisinde, teyp kayıtlarının bulunduğunu öne sürdü.

Haberde, geçen günlerde Washington'da Filistin heyetiyle İsrail delegasyonu arasında, tarafların rapora karşı tutumlarıyla ilgili bir toplantı yapıldığını ve Filistinli temsilcilerin başlangıçta rapora desteğin çekilmesi isteğine şiddetle karşı çıktıkları ileri sürüldü. Verilen bilgiye göre, bu duruş, Albay Eli Abraham'ın toplantıya gelip, dizüstü bilgisayarında yer alan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak arasında, eski İsrail Dışışleri Bakanı Tzipi Livni'nin de hazır bulunduğu bir ortamda geçen teyp bandını gösterdi.

Söz konusu kaynaklara göre, bu ses bandında Abbas, Barak'ı, Gazze'deki İsrail operasyonunun sürmesi gerektiğine ikna etmeye çalışıyor.

Barak'ınsa, Livni'nin de operasyonun sürmesine destek vermesine karşın, bu konuda isteksiz göründüğünün altı çiziliyor.

Aynı kaynaklara göre Albay Abraham, hem bu konuşmanın kayıtlarını, hem de Filistin Devlet Başkanlığı Sekreteri Tayyib Abdülrahim ile İsrailli yetkililerden Dov Weisglass arasındaki bir telefon görüşmesinin kayıtlarını Filistin tarafına gösterdi. Bu konuşmada, Abdülrahim de İsrail ordusunun Cebaliye ve (Gazze'deki fiili Başbakan İsmail Haniye'nin evinin bulunduğu) Şati Mülteci kampına girmesi için ortamın hazır olduğunu belirtiyor ve bu iki kampın ele geçirilmesinin Gazze'de Hamas iktidarına son vereceğini, "beyaz bayrak" çekmelerini sağlayacağını vurguluyor.

Weisglass ise Tayyib Abdülrahim'e bunun binlerce sivilin ölümüne neden olacağını söylüyor. Buna karşı Abdülrahim'in yanıtı ise şöyle: "Hepsi Hamas'a oy verdi ve kendi kaderlerini onlar çizdi, biz değil."

Habere göre İsrail tarafı, Filistin temsilcilerini, bu kayıtları, BM toplantısına, topyekun medya önüne getirmekle tehdit etti ve bu tehdit, Filistin temsilcilerini İsrail'in isteğine boyun eğmek durumunda bıraktı. Böylece Filistin tarafı hiçbir ülkeye Goldstone Raporu'nu benimsemeleri konusunda bir açıklama yapmayacakları yolunda, İsrail'e yazılı bir taahhüt de verdiler.

İsrail'in Maariv gazetesi de ajansın bu haberini sayfalarına taşırken, bir siyasal kaynağa dayanarak, Filistin'in kararının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Abbas'a yönelik, rapora desteklerini geri çekmemeleri durumunda, bunun İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine ciddi zarar vereceğini söylemesinden sonra geldiğine de işaret etti.

Gazete, İsrailli politikacıların, bu konuda sessiz kalmayı yeğlediklerini, çünkü bugünlerde güçlüklerle karşı karşıya kalan Abbas'a daha fazla zarar gelmesini istemediklerini, bu konuda Hamas'ın çıkarlarına hizmet etmek istemediklerini yazdı.

Maariv ayrıca, raporun ertelenmesiyle Filistin'in Batı Şeria'da ikinci bir cep telefonu şirketi kurma girişimleri arasında bağlantı da kurup, "El Vataniya" adlı şirketin Abbas'ın oğlunun başkanlığında olduğuna işaret etti.