Fitch, ABD'nin notunu teyit etti

Fitch, ABD'nin kredi notunu negatif izlemeden çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK- Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını 'durağan' görünüm ile AAA olarak teyit etti. Aynı zamanda kıdemli teminatsız yabancı ve yerel para cinsinden tahvil notlarını AAA olarak yineleyen Fitch, Ülke Tavanı notunu AAA, yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu F1+ olarak tekrarladı. 

Fitch, notları teyit ederek, 15 Ekim 2013'te başlattığı negatif gözden geçirmeyi de sona erdirdi.

Fitch, notun teyit edilmesinde ve görünümün 'durağan' olarak belirlenmesinde federal borçlanma limiti uygulanmasının Şubat ayı ortasında askıya alınmasını etkili olduğunu belirtti. Borçlanma tavanı uygulamasını askıya alınması ile federal hükümetin yeniden kapanması riskinin önüne geçildiğini belirten Fitch, 15 Mart 2015'e kadar devam edecek bu askıya almanın, olağanüstü tedbirler ile birlikte Hazine'nin hükümeti Temmuz 2015'e kadar fonlamasına imkan vereceğine işaret etti. 

ABD'de toplam kamu borcu/GSYH oranının 2014 yılında yüzde 100 ile tepe yapacağını ve takip eden 4 yılda yavaş yavaş gerileyeceğini öngören Fitch ayrıca, federal hükümet borcunun GSYH'ya oranının 2014 yılında yüzde 72,5 olacağını da tahmin etti. Fitch, ABD'nin diğer AAA kredi notuna sahip ülkelere göre daha yüksek borç toleransına sahip olduğunu, bunda ABD Doları'nın global rezerv para birimi olmasının sağladığı finansman esnekliğinin rol oynadığını vurguladı. 

ABD'nin güçlü mali konsolidasyonu bayardığına da işaret eden Fitch, 2013 mali yılında federal bütçe açığının yüzde 6,7'den 4'e gerilediğine işaret etti. Fitch, 2014 mali yılında bu açığın yüzde 2,9'a ve 2015 malı yılında yüzde 2,6'ya gerileyeceğini öngörüyor.