Fitch'ten Çin analizi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, "Çin keskinleşen bir ikilem ile karşı karşıya" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi dereceledirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin'in ekonomiye yardımcı olmak için faizlerin düşük tutulması ihtiyacı ile para birimi ve döviz rezervlerinde aşağı yönlü baskı arasındaki seçim yapma ikilemiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.  

Çinli otoritelerin Kasım 2014'ten bu yana ekonomide borç yükünün yönetilmesine yardıml için istikrarlı şekilde faizleri indirdiklerine dikkat çeken Fitch, bununla birlikte düşen faizlerin sermaye çıkışını ve yuanda zayıflamayı yönlendirdiğini vurguladı.      

Fitch, doğrudan yabancı yatırımları dışarıda bırakıldığında sermaya çıkışlarının 2014 2. çeyrek 2015 3. çeyrek arasında 909 milyar dolar olduğunu tahmin ederken, 2015'te bu rakamın 1 trilyon doları aşmış olmasının büyük ihtimal olduğunu da belirtti.

Çinli otoritelein düştükleri ikilemi yuana değer kaybettirerek çözmelerini beklemeyen Fitch, bunun ek belirsizlik yaratacağını ve politika kredibilitesinin baltalayacağını savundu. Fitch, böyle bir adımın ihracat şirketlerinin pozisyonlarını güçlendirerek ekonomiode yeniden dengelenme önceliğine karşı çalışacağını da vurguladı.

Raporunda tüketimde artışın Çin ekonomisinde bir sert inişi engelleyeceği değerlendirmesinin de yapan Fitch, 2015'te yüzde 6,8 oyduğunu tamni ettiği büyümenin 2016'da yüzde 6,3'e doğru gerileyeceğini öngördü.