Fitch'ten Trump değerlendirmesi

Fitch Ratings, Donald Trump'ın ticaret alanındaki planlarının uygulanması halinde bunların tam sonuçlarını kesin olarak öngörmenin zor olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı ve işadamı Donald Trump'ın ticaret alanındaki önerilerinin sonuçlarını öngörmenin zor olduğunu bildirdi.

Fitch Ratings, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi öncesi adayların ticaret ve ekonomi alanlarındaki önerilerini değerlendirdi.

Trump'ın, ABD'yi Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (NAFTA) çıkarmayı veya anlaşmayı tekrar müzakere etmeyi önerdiğini hatırlatan Fitch, işadamının başkan seçilmesi durumunda Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 35, Çin'den ithal edilen mallara da yüzde 45 gümrük vergisi koymayı planladığını anımsattı.

"Trump'ın önerilerinin tam sonuçlarını kesin olarak öngörmek zor"
Fitch'den yapılan açıklamada, ABD'nin bugüne kadar hiçbir uluslararası serbest ticaret anlaşmasından çekilmediği belirtilirken, ABD'de ithal mallara 1929'daki Büyük Buhran'dan beri Trump'ın planladığı ölçüde gümrük vergisi eklenmediği ifade edildi ve "Trump'ın önerilerinin tam sonuçlarını kesin olarak öngörmek zor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Trump'ın ticaret önerilerinin, Meksika ve Çin'den ithalat yapan otomotiv ve uzay endüstrisinde faaliyet gösteren Amerikalı üreticilerin tedarik zincirlerine olumsuz etkisi olacağına dikkat çekildi.

"Clinton mevcut ticaret politikalarından çok da sapmadı"

Fitch, Demokrat Parti'den başkan adayı Hillary Clinton'ın da Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret mutabakatına karşı olduğuna işaret ederek, yine de Clinton'ın mevcut ticaret politikalarından çok da sapmadığını bildirdi.

Clinton'ın, Başkan Barack Obama yönetiminin büyük başarısı olarak nitelendirilen TPP'e karşı çıkması, kendisini destekleyen Obama'dan ayıran en büyük ticaret politikası farklılığı olarak biliniyor.

Obama'nın hayata geçirdiği Medicaid (yoksular için sağlık sigortası) programını destekleyen Clinton'a karşın, Trump Medicaid programında birçok değişiklik yapmak istiyor.

Fitch, Medicaid programında, federal hükümet yerine eyaletlere daha fazla serbestlik tanımak isteyen Trump'ın bu önerisini gerçekleştirmesi halinde federal fonlarda gelecek 10 yılda 105 ila 606 milyar dolar arası düşüş yaşanabileceğine ve eyaletlerin maddi olarak zorlanabileceğine dikkat çekiyor.