Fransa 'güvenli bölgeyi' masaya yatıracak

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Fransa müttefikleriyle Suriye'de "güvenli bölgeyi" tartışacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa ve müttefiklerinin önümüzdeki günlerde Türkiye ve Suriye muhalefetinin gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge teklifini tartışacaklarını söyledi.

Topraklarında yaklaşık 1.8 milyon Suriyeli mülteci bulunduran Türkiye uzun bir süredir IŞİD ve Kürt militanları sınırlarından uzak tutmak ve göçmen akışını engelleyebilmek için kuzey Suriye'de "uçuşa yasak bölge" oluşturulması için girişimlerde bulunuyor. Öte yandan Fransa'nın da daha önce gündeme getirdiği bu fikir, krizin çözülemeyeceğini düşünen yüz binlerce mültecinin sınırı geçerek Avrupa'ya gitmesi üzerine daha çok destek kazandı.

Hollande, "Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius önümüzdeki günlerde bunun sınırlarının ne olacağı, bu güvenli bölgenin nasıl korunacağı ve göçmenlerin bu bölgelere nasıl döneceği konusuna bakacak" dedi.

              
Hollande ayrıca böyle bir teklifin uluslararası geçerliliğe sahip olabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) onayını gerektirebileceğini de belirtti.
              
BMGK diplomatları ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya'nın böylesi bir teklife destek vermeyeceğini
belirtiyor.
              
Üst düzey bir Türk yetkili, "Türkiye mülteciler için güvenli bir bölge oluşturulmasını teklif ediyor. Yoksa yeni bir mülteci dalgası engellenemez olacak. Bu konu Suriye içerisinde çözülmeli" diyerek, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD'den ortaklara "sorunun kökenine yoğunlaşması" çağrısını yaptı.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir