Fransa artık acı reçete uygulamayacak

Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa, kemer sıkma politikalarını bitirdiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Avrupa'da kemerlerin artık gevşetilmesi gerektiği yolundaki tartışmaların alevlendiği bir dönemde Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa, kemer sıkma politikalarını bitirdiklerini açıkladı. Almanya'nın bütçe açığının azaltılması konusundaki yaklaşımını esnetmesiyle, Fransa kemer sıkma döneminin sonuna gelindiğini söyledi. Fransa'nın açıklaması, kemer sıkma politikalarını gündeme getiren Harvard Üniversitesi profesörü Reinhart ve Rogoff'un çalışmalarının hatalı olduğunun ileri sürüldüğü bir dönemde gerçekleşti.
Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, kemer sıkma politikalarını bitirdiklerini ama dikkatli olmaya devam edeceklerini söyledi. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'nın bütçe açığı kesintilerindeki tavrını gevşetmesinin ardından kemer sıkma döneminin sonuna gelindiğini savunan Moscovici'nin açıklaması, Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi arasındaki çekişmenin yeniden öne çıktığına işaret etti. Europe 1 kanalına konuşan Moscovici, kemer sıkmanın sonuna gelindiğinin görüldüğünü ve kemer sıkma programlarının büyümeyi engellediğini belirtti.
Fransız Sosyalist partisinin maliye şefinin görüşü ile eylüldeki seçimlere hazırlanan Almanya'da 3 yıldır maliye bakanlığı görevini yürüten Wolfgang Schaeuble arasındaki ayrılık, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın geçtiğimiz yıl göreve gelmesinden bu yana görülen iki ekonomi arasındaki ayrışmalara dikkat çekti.
Fransa'da iktidardaki Sosyalistler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Euro Bölgesi'ndeki ülkeleri kemer sıkmaya zorladığı gerekçesiyle 'bencillikle' suçlamıştı. Sosyalist Parti'nin hazırladığı bir Avrupa raporunun basına sızan taslağında, borç krizinde Merkel'in çözüm için kemer sıkma politikalarında ısrar etmesine sert eleştiriler yöneltiliyordu.  Raporda, 22 Eylül'de düzenlenecek genel seçimlere hazırlanan Merkel, 'Berlin'in ticari dengesi ve seçimlerde kendi akıbetini takıntı haline getirmekle' suçlanıyordu. Sosyalist Parti'nin önde gelen bazı isimleri de, kemer sıkma politikaları yerine ekonomide büyümeye odaklanılması konusunda Berlin ile 'yüzleşilmesi' çağrısında bulunmuştu.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel 3. dönemi için 22 Eylül'deki seçimlere hazırlanırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin taşın altına elini sokmasıyla birlikte Avrupa'nın seçilmiş liderlerindeki ilerlemelerin daha da yavaşladığına işaret ediyor. Draghi'nin devreye girmesi, bölgedeki rekabetlilik ve büyümeyi destekleyici politikaların hızlandırılmasını riske atıyor. Morgan Stanley'nin ekonomi eşbaşkanı Joachim Fels, hükümetler yapısal reformlara odaklandığı sürece piyasaların kemer sıkmanın yavaşlatılmasıyla sorununun olmayacağını söyledi.

Gevşeme zaten başlamıştı

[PAGE]

 

Gevşeme zaten başlamıştı

Bakıldığında Avrupa genelinde son iki aydır kemer sıkma politikalarında bir gevşeme olduğu görülüyor. Hatta İngiltere bu konuda IMF'den uyarı bile aldı. IMF Başkanı Christine Lagarde, BBC'nin bir programında İngiltere için "artık kemer sıkma önlemlerini yavaşlatmayı düşünmenin zamanı geldi" diye konuştu. Dünyanın en büyük yatırım fonlarından Pimco'nun genel müdürü Bill Gross da kısa vadede kemer sıkma önlemleri ile ekonomik büyüme sağlanamayacağına dikkat çekti. Kemer sıkma çağının sona erdiğine yönelik diğer bir açıklama da bütçe açığıyla boğuşan ülkelerin başında gelen İtalya'dan geldi. İtalya'nın yeni Başbakanı Letta da kemer sıkma çağının sona erdiğini söylemişti. Kemer sıkma politikalarını gündeme getiren Harvard Üniversitesi profesörü Carmen Reinhart ve Kennetth Rogoff'un çalışmalarının hatalı olduğunun gündeme gelmesi de acı reçete uygulamalarına karşı tepkiyi artırdı. Bu ikilinin bütçe açığı ve büyüme orasında kurduğu bağlantı kemer sıkma politikaların miladı olarak kabul edilmişti.
BBC'nin analizine göre, kemer sıkma önlemlerinin yumuşatılmasının nedeni, ekonomik büyümenin beklenenden daha fazla yavaşlaması ve İspanya ile Yunanistan gibi bazı ülkelerde, ekonomik faaliyetlerin son derece azalması.Ekonomilerin zayıf olması amaca ulaşmayı daha güç hale getiriyor. Büyüme yavaş olunca, vergi geliri azalıyor ve sosyal yardımlara daha fazla kaynak ayırmak gerekiyor. Bu nedenle hükümetlerin borçları da, güçlü bir ekonomide olduğu gibi hızla azalamıyor. Bir de matematiksel oran meselesi var. Hükümetlerin mali durumunun sağlıklı olup olmadığının en önemli göstergelerinden biri toplam borcun ulusal gelire oranı. En önemli hedeflerden biri bu oranı istikrarlı tutmak. Ekonominin küçülmesi bu oranın bileşenlerinden birinin azalması, dolayısıyla aradaki farkın büyümesi anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse, Yunanistan'da borç 2008'de gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 112'siyken bu yıl yüzde 180'ine ulaşması bekleniyor. Bu rakam İrlanda'da yüzde 44'den yüzde 122'ye, İngiltere'de de yüzde 52'den yüzde 93'e yükseldi.

Barroso: Merkel suçlanmamalı

Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi'nde uygulanan kemer sıkma politikaları sebebiyle Almanya Başbakanı Angela Merkel'in suçlanmaması gerektiğini söyledi. Barroso'nun geçtiğimiz ay kemer sıkma politikalarının 'sınıra ulaştığını' söylemesi, Avrupa'da uygulanan sıkı mali politikaların en büyük destekçisi Almanya'dan tepki çekmişti. Welt am Sonntag gazetesine konuşan Barroso, bu kez kemer sıkma politikalarını savundu ve borç yükü üzerine kurulu büyümenin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Ancak Barroso, 'yalnızca kemer sıkmaya dayalı önlemlerin' artık kabul edilemeyeceğini de dile getirdi.  Barroso, Avrupa Komisyonu olarak şu anda uygulanan politikaların doğru olduğunu ve bunların sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
'Fransa ve Portekiz'de olanlar Merkel'in ya da Almanya'nın suçu değil' diyen Portekizli siyasetçi, Almanya'nın, ekonomisi diğerlerinden daha iyi performans gösterdiği için tedbiri elden bırakmaması gerektiğini kaydetti.  Barroso, 'Kendini rahatlığa teslim etmek Almanya için tehlikeli olur. Avrupa ekonomilerinin bir birlerine ne kadar sıkı bağlı olduğunu unutmamalıyız. Almanya, Avrupa iç pazarı ve istikrarlı bir Euro'nun faydalarını görüyor. Almanya'nın bazı sektörlerde pazarı daha çok açması gerekiyor. Mayıs sonunda sunacağımız ülke bazlı tavsiyelerde bu konuda daha kapsamlı açıklamalarda bulunacağız' şeklinde konuştu.
Kriz süresince Euro Bölgesi'ndeki diğer ekonomilerden daha iyi performans gösteren Almanya ekonomisi geçtiğimiz yıl küçüldü. Berlin, bu yılki ekonomik büyümenin yüzde 0.5 olmasını bekliyor.

 

Kemer sıkma politikaları uygulayan 6 ülkede ekonominin seyri

[PAGE]

 

Kemer sıkma politikaları uygulayan 6 ülkede ekonominin seyri

 

kemer_sikma_1-001.jpg

 

[PAGE]

 

kemer_sikma_2.jpg

 

[PAGE]

 

kemer_sikma_3.jpg