Fransa, Filistin'in tanınması için oylama yapacak

Meclise sunulacak önerge 28 Kasım'da oylanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa meclisinde Filistin'in resmen tanınması için sunulacak önerge üzerine 28 Kasım'da oylama yapılacak. 

Meclis kaynakları, iktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin Filistin'in tanınması için meclise önerge sunacaklarını, önergenin 28 Kasım'da oylanacağını bildirdi. 

Sosyalist Parti'nin Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elisabeth Guigou tarafından kaleme alınan önergede, hükümete Filistin'i resmen tanıması çağrısı yapılıyor. 

Tüm Sosyalist vekillerin destek vermesi beklenen önergede, çatışmalara nihai çözüm arayışlarında "Filistin'in tanınmasının" araç olarak kullanılması hedefleniyor. 

Uzmanlar, oylamanın sembolik olacağını belirtiyor. Meclis ve Senato'nun Filistin'in tanınmasını öngören belgeyi kabul etmesi halinde bile Fransa'da devletleri tanıma yetkisi hükümette bulunuyor. 

Benzer bir durum geçen ay İngiltere'de de yaşanmıştı. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmiş ancak Fransa gibi İngiltere'de de devletleri tanıma yetkisi hükümette bulunduğu için kararın bağlayıcılığı bulunmadığı belirtilmişti. 

Son olarak, İsveç Filistin'i tanıma kararı almıştı. İsveç'in kararı, AB üyesiyken Filistin'i tanıyacak ilk ülke olması dolayısıyla önem taşıyordu. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımıştı. Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir