”Fransa'da 'Türkiye Mevsimi' belirsizliğini koruyor”

Le Monde gazetesi, Fransa'da düzenlenmesi planlanan "Türkiye Mevsimi" etkinliklerinin belirsizliğini korduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi, Fransa'da iki hafta sonra başlaması öngörülen "Türkiye Sezonu"nun belirsizliğini koruduğunu yazdı.

Gazete, Türkiye'nin yaklaşık 400 etkinlikle Fransa genelinde tanıtılmasının hedeflendiği "Türkiye Sezonu"nu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iptal etme tehdidinde bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın NTV'ye Fransa ile ilgili son yaptığı açıklamalara işaret eden Le Monde, yine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, sponsor olacak firmaların temsilcileriyle katılacağı yemeği de iptal ettiğini yazdı.

Gazete, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde görevli Dorothee Schmid'in, "Fransa'da başından bu yana bu proje, eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, şimdiki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye 'zehirli hediyesi' olarak algılanıyor" şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Türkiye ile ilgili Fransa'da sağlıklı bir tartışma açmanın zor olduğuna değinen Schmid, "Fransız yetkililerin sezonun önemini fazla büyütmekten kaçındığını" belirtti.

Schmid, "Sarkzoy'nin ısrarı üzerine, başarısız olacağını bile bile, bazı Fransız işadamlarının projeye sponsor oldukları" yorumunu yaptı.

Le Monde gazetesi, sezonun finansmanı ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını ve koordinasyon konusunda da ciddi sıkıntılar bulunduğunu bildirdi.