Fransa'da çevre vergisi askıya alındı

Fransa'da ağır vasıtalara getirilmek istenen ilave çevre vergisi askıya alındı. Karar, ulaşım sektörü temsilcilerini sevindirdi, çevrecileri kızdırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'da hükümet, ülkede yoğun tartışmalara yol açan ve ağır vasıtalara getirmek istenilen ilave çevre vergisini askıya aldı. 

Çevre Bakanı Segolene Royal, ulaşım sektörü temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından çevreyi kirlettiği düşünülen ağır vasıtalara getirilmek istenen verginin askıya aldığını bildirdi. 

Hükümetin açıklaması, daha az vergi verecek ağır vasıta şoförlerini sevindirirken, Yeşil ve Çevreci Parti ise buna tepki gösterdi. 

Hükümetin, otoyolları kullanan ağır vasıtalar getirmek istediği çevre vergisi uzun zamandır şoförlerin sert tepkisine yol açıyordu. Şoförler, otoyollarda düzenledikleri yol kapatma eylemleriyle fazla vergiye karşı çıkıyordu.   

Hükümet çevre vergisiyle yılda 800 milyon avro gelir elde etmeyi hedefliyordu. 

Fransa'da 3 bine yakın üyesi bulunan Karayolu Taşımacılık Örgütü (OTRE), verginin kaldırılmaması halinde gelecek hafta yeni eylemler yapmak için hazırlanıyordu. 

Çevre vergisi, yaklaşık 3,5 ton mal taşıyan ve yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapan ağır vasıtaların ödemesi gereken vergi olarak biliniyor. Hükümetin planı uyarınca, yük taşıyan kamyon ve tırların, vergisinin hesaplanması için araçların içinde özel bir cihaz taşıması öngörülüyordu. Hükümet geçen yıl tepkiler üzerine, çevre vergisini erteleme kararı almıştı.